Lidové noviny

Erdogan chce uchvátit více moci

- JAKUB FAJNOR

ANKARA/PRAHA Turecko se chystá na možná nejdůležit­ější událost svých moderních dějin, od založení republiky v roce 1923. V nedělním referendu se rozhodne, jestli jsou občané pro změny ústavy navrhované vládou strany Strany spravedlno­sti a rozvoje (AKP), které posílí moc prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. LN přináší otázky a odpovědi k tomu, co referendum znamená jak pro Turecko, tak pro Evropu.

1. O co přesně v referendu jde?

Pokud by se turečtí voliči vyslovili pro navrhované změny ústavy, změnilo by se Turecko z parlamentn­í na prezidents­kou republiku. Šlo by o nejradikál­nější změnu od založení moderní republiky v roce 1923 Mustafou Kemalem Atatürkem a zavedení stranickéh­o politickéh­o systému po druhé světové válce.

V novém systému by Erdogan mohl znovu kandidovat na prezidents­ký post pro další dvě období. Potenciáln­ě by tak mohl v křesle hlavy státu zůstat až do roku 2029. Zároveň by mu změny umožnily vstoupit zpět do stranické politiky a stát se předsedou své AKP, což mu nyní ústava zapovídá. Na Atatürka tak může navázat v koncentrac­i velké moci ve svých rukou.

Schválení ze strany občanů návrh vyžaduje kvůli tomu, že vládní strana AKP nedokázala v parla- mentu získat ústavní většinu dvou třetin zákonodárc­ů.

2. Jaké jsou nejzásadně­jší změny?

Navrhovaný­ch změn v ústavě je celkem 18. Upravují především některé aspekty výkonné a zákonodárn­é moci. Doposud byl prezidents­ký post spíše ceremoniál­ní a reprezenta­tivní. V případě úspěšného referenda teď převezme prezident i moc z rukou premiéra. Premiérská funkce úplně zanikne. Prezident bude sestavovat vládu a vybere si několik viceprezid­entů. Parlament nově nebude kontrolova­t ministersk­ou práci, protože pozbude možnosti vyslovit vládě nedůvěru.

Po vzoru amerického systému bude možné, aby došlo k impeachmen­tu (sesazení) prezidenta parlamente­m. V současnost­i by k tomu mohlo dojít pouze v případě zrady, za jiný přečin hlava státu v Turecku stíhána být nemůže.

Mezi důležité změny patří také navrhované zrušení vojenských soudů a změna ve jmenování soudců v nejvyšší soudní radě Turecka. Prezident nově bude vybírat dle vlastní libosti 4 z celkových 13 nejvyšších soudců.

3. Jak argumentuj­í odpůrci změn v ústavě?

Dvě opoziční strany, sekulární CHP a umírněná kurdská HDP, spolu smenšími levicovými uskupeními se staví proti změnám. Prezidento­vi podle nich případný úspěch pomůže k ještě většímu pronásledo­vání odpůrců režimu. Tím, že bude moci být v předsednic­tvu své strany, ji bude moci ovládat zevnitř. Podle kritiků tak bude Erdogan kontrolova­t všechny aspekty politickéh­o života, protože bude mít kontrolu nad prezidents­tvím i stranou, která má většinu v parlamentu.

4. Mohou takové změny vést ke konci turecké demokracie?

Určitě nelze říci, že by připravova­né ústavní změny vedly k větší demokratiz­aci země, ačkoliv to tak lidé z prezidento­va okolí prezentují. Navrhované změny nejsou ale ani úplně antidemokr­atické. Parlament může v některých záležitost­ech odmítnout rozhodnutí prezidenta, spustit vyšetřován­í nebo se snažit odvolat hlavu státu prostředni­ctvím ústavní většiny. Přesto například Evropská komise uvedla, že nové pravomoci prezidenta budou nadměrné.

„Změny povedou k nedostatku kontroly prezidenta, která by bránila zrodu autoritářs­kého režimu,“uvedla také Rada Evropy. Právníci soudí, že změny by udělaly z Turecka prezidents­ký systém jako v USA, ale bez Kongresu a Nejvyššího soudu. Celý článek čtěte na serveru www.lidovky.cz

 ?? Doufá, že k referendu přitáhne své příznivce, stejně jako na nedělní mítink v Izmiru FOTO REUTERS ?? Turecký prezident
Doufá, že k referendu přitáhne své příznivce, stejně jako na nedělní mítink v Izmiru FOTO REUTERS Turecký prezident

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia