Lidové noviny

Exploze zranila hráče, zápas LM museli odložit

- DORTMUND

Autobus fotbalistů německého klubu Borussia Dortmund včera večer cestou na zápas čtvrtfinál­e Ligy mistrů s Monakem poškodily tři exploze. Utkání bylo kvůli incidentu přeloženo na dnešek. Výbuch zranil španělskéh­o obránce Marca Bartru, který byl převezen do nemocnice s poraněním ruky poté, co se na něj vysypalo sklo z několika oken autobusu. Příčina explozí nebyla do uzávěrky LN známa.

Výbuchy poničily týmový autobus na dvou místech krátce po odjezdu z hotelu v sedm hodin večer, a to zhruba deset kilometrů od stadionu vestfálské­ho klubu. Krizový štáb na stadionu hodinu a půl po události rozhodl, že zápas se uskuteční dneska od 18.45.

Podle listu The Guardian byla výbušná zařízení umístěna v zatáčce, kterou autobus projížděl a v níž musel zpomalit. Španělský list AS citoval rodiče mladého dortmundsk­ého hráče Mikela Merina, který měl zraněného Bartru doprovodit na cestě do nemocnice. Podle nich jejich syn nevěděl, „kdo ty předměty házel“na autobus týmu.

„Když jsme projížděli kolem, mezi auty a plotem vybuchla bomba. Všechno je o. k. Bartra má pořezanou ruku a je v nemocnici,“napsal polský obránce Łukasz Piszczek redaktorov­i deníku Przegląd Sportowy.

Podle policie byly výbušniny ukryté v křoví u silnice. „Celý tým je v šoku. Takové obrázky z hlavy nedostanet­e. Doufám, že se mužstvo sebere natolik, aby mohlo zítra hrát,“uvedl ředitel Borussie Hans-Joachim Watzke v rozhovoru pro televizní stanici Sky.

Incident se stal necelé dvě hodiny před plánovaným výkopem. „Hráči jsou v bezpečí. Na stadionu a kolem něj nehrozí žádné nebezpečí,“informoval­a Borussia na svém twitterové­m účtu krátce po explozích.

„Tady na stadionu není žádný důvod k panice,“řekl fanouškům hlasatel. Po odložení zápasu vyzval diváky, aby vyčkali s odchodem. Příznivci Monaka v ochozech skandovali „Dortmund“na podporu domácího klubu.

Podobný incident se stal již před rokem a půl. Tehdy byl 17. listopadu 2015 kvůli obavám z teroristic­kého útoku zrušen hodinu a půl před výkopem přípravný fotbalový zápas Německa s Nizozemske­m v Hannoveru.

Německá policie tehdy vyzvala diváky, aby opustili stadion. Útok na rozdíl od včerejšího incidentu podle policie hrozil jak na stadionu, tak i v celém městě. Policie tehdy také částečně uzavřela vlakové nádraží, kde odpálila podezřelý předmět. Ve vlaku InterCity dokonce objevila atrapu bomby. zah

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia