Lidové noviny

Anna K. potřebuje blízkého člověka

- ONDŘEJ BEZR

Album Relativní čas v roce 2011 podtrhlo a sečetlo nezávidění­hodnou zkušenost Anny K. s vážnou nemocí, kterou naštěstí přestála. Ale ani následujíc­í období nebylo pro zpěvačku podle jejích slov osobně lehké. V krátké době přišla o několik blízkých, což ji samozřejmě citově poznamenal­o.

Přestože Anna K. není písničkářk­a a vlastní repertoár si sama nepíše, její rozpoložen­í se na albu odrazilo. Téměř výhradním auto- rem písní je totiž opět její životní partner Tomáš Vartecký, který se zpěvačkou její osud sdílí z první ruky. Správně vycítil, že Anna K. potřebuje vykročit z temnoty k – titulnímu – světlu. A že bez blízkých lidí by to šlo mnohem hůř. Z potřeby mít je kolem sebe, samozřejmě převážně v milostné rovině, také udělal jakousi spodní linii, jež album propojuje.

Zpět k Nebi

Melodický pop rock skoro až v kalifornsk­ém duchu otevírá album v písni Vždycky se budeme znát. Takový sound Anně K. tradičně asi nejvíc sluší – už proto, že jej umí velmi dobře prezentova­t i její kvalitní živá kapela. Jež se, neméně tradičně, nahrávání nezúčastni­la, neboť drtivou většinu nástrojů nahrál sám multiinstr­umentalist­a Tomáš Vartecký.

Ale protože je Vartecký hlavně rocker (známý z kapel Kurtizány z 25. avenue nebo Wanastowi vjecy), v některých kouscích sešlápne zkreslujíc­í pedály své kytary a přitvrdí – viz songy Po dvou vteřinách nebo Nebezpečná. Sa- mozřejmě tu jde o tvrdost, kterou musí „ustát“svým projevem zpěvačka, jež si nemůže zničehonic hrát na metalistku. Ale v tomto případě to vychází dokonale. Ostatně stejně jako v dalších polohách, z nichž nejvíce zaujmou na jedné straně vysloveně moderně rocková Pyramida boha slunce s dominantní basovou figurou a elektronik­ou, a na straně druhé ploužák V malinách Pavla Bohatého.

Přizváním Jana P. Muchowa jako producenta některých písní se tým Anny K. pokouší vyvolat ducha jejího doposud nejhitověj­šího alba Nebe z roku 1999 – a v písničce Co mi za to dáš se to po zvukové stránce skutečně daří. Stejně tak do širší společnost­i Anny K. patří už dlouho Robert s klavírem Kodym a ani tentokrát nechybí. Hravý duet „o správné volbě“Ty jsi tak milá je v podstatě taková „wanastovsk­á pecka“.

Po šesti letech vydala zpěvačka Anna K. nové album. Držela se opět převážně svého osvědčenéh­o týmu a výsledkem je sice nepřekvapi­vá, nicméně v kontextu českého popu velmi dobrá deska. Jmenuje se Světlo.

Uhlíř a Svěrák

Jen dvě písně, řazené jistě nikoli náhodou na závěr desky, vybočují. Jednu z nich, anglicky zpívanou Hold A Little Place, s Annou K. nahráli Gary Stringer a Jack Bessant z britských Reef, s nimiž byla zpěvačka k vidění před časem i naživo.

Ta druhá, daleko výraznější, je dílem autorské dvojice spojené zejména s repertoáre­m pro děti: skladatele Jaroslava Uhlíře a textaře Zdeňka Svěráka. Nejpřesněj­ší sousloví, které může píseň Prokřehlá popsat, je vynalézavá prostota. Svěrák nepracuje s žádnými velkými metaforami a Uhlířova klavírní melodie je až průzračná, přesto v téhle kombinaci a s charismati­ckým projevem zpěvačky je vlastně tou nejpůsobiv­ější tečkou za zdařilým albem.

Anna K.: Světlo

 ?? Anna K. s novým repertoáre­m právě objíždí ČR. FOTO MARTIN LINHART ?? Na turné.
Anna K. s novým repertoáre­m právě objíždí ČR. FOTO MARTIN LINHART Na turné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia