Lidové noviny

Krieglova cena za normálnost

-

Cenu Františka Kriegla, udělovanou každoročně Nadací Charty 77 za projevy občanské statečnost­i, dostane letos v květnu raper a zpěvák Radek Banga. Oním projevem občanské statečnost­i bylo to, že při udělování Českých slavíků na protest proti ocenění skupiny Ortel pískal a odešel ze sálu. Dodejme, že nebyl sám, odešla také například Iva Pazderková nebo zpěvák říkající si Pekař. Banga byl ovšem jednoznačn­ě nejviditel­nější a jeho názory také nejvíce vytěžila média.

Nechme stranou zjevnou naivní představu Radka Bangy a dalších, že se Ortel na předních příčkách „lidového“hlasování neobjeví. Kdyby si spočítali jedna a jedna, přece by na ten ceremoniál nemohli vůbec jít. Ale musí zaznít, že když už tu chybu udělali a do karlínskéh­o divadla šli, udělali dobře, že pískali a odešli. Ostatně, Ortel by si vypískání zasloužil, i kdyby nešlo o xenofobní lůzu. Už jen za hudební impotenci a brutální znásilňová­ní češtiny v textech.

Namístě je ale úvaha jiná. Že musí totiž v roce 2017 být oceňován za občanskou statečnost někdo, kdo se „jen“zachoval správně. Přesněji řečeno: normálně. Přece by mělo být standardem zareagovat nesouhlasn­ě, pokud je stavěn na piedestal někdo, kdo hlásá nenávist. To, že se z plného hlediště „celebrit“zvedlo jen pár takzvaně odvážných, by vlastně bylo směšné, kdyby z toho nešel mráz po zádech. Jenže pro popové zpěváčky a další hrdiny našeho ukoptěného hudebního byznysu je klídek a nohy v teple cennější než jakýkoli názor. Protože: Co kdyby mezi mými vlastními fanoušky byli i ti, kdo mají také rádi Ortel? Co když si je svým názorem naštvu a příště pro mě nebudou hlasovat?

Názornou ilustrací absolutníh­o dna tohoto uvažování je postoj Lucie Bílé. Ta na Bangův odchod zareagoval­a ve smyslu, že by si své názory měl člověk špitat doma do polštáře. Jí – i těm ostatním z hlediště – by slušela Cena vypelichan­é husy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia