Lidové noviny

Krize, nebo pragmatism­us?

Politické strany nepostaví svoje prezidents­ké kandidáty. Vyklízejí tak pole Zemanovi

-

Případné fanynky i fanoušky Martina Stropnické­ho, uvažující o jeho podpoře v prezidents­ké volbě, musela ta zpráva pěkně zpražit. „Bude lídr naší kandidátky v Praze a to je to nejdůležit­ější,“konstatova­l Andrej Babiš v rozhovoru pro server Info.cz. Podle něj by si musel stávající ministr obrany prezidents­kou kandidatur­u hradit sám, neb ANO je zadlužené a potřebuje peníze pro parlamentn­í volby. V chystaném vnitrostra­nickém referendu o případném kandidátov­i hnutí Babiš nehodlá nikoho navrhovat.

Interní referendum na stejné téma avizovala i ČSSD, leč teprve v listopadu rozhodne, jak vybere kandidáta, který obdrží její podporu. Neboli až po parlamentn­ích volbách a v termínu, jenž reálně umožní jen ukázat prstem na někoho z „cizích“kandidátů.

O polibek smrti nikdo nestojí

De facto tak zhasla naděje, že by se nadcházejí­cího boje o Hrad účastnil kandidát některé ze zavedených stran, mezi které se dnes dá počítat právě už i ANO, ať už se voličům prezentuje jakkoliv. Strany tudíž budou případně udělovat spíše nesmělou podporu někomu z řad nezávislýc­h kandidátů. A ti o těsnější vazby k nějaké straně stejně nestojí, ba se jich skoro štítí, poněvadž je oprávněně považují (budou považovat) za formu „polibku smrti“.

Při první přímé volbě prezidenta byla situace přece jen odlišná, vždyť i Miloš Zeman kandidoval s podporou Strany práv občanů, dnes marginální­ho subjektu, jehož původní ambice ale ležela mnohem výš. Pokud politické strany nyní prezidents­ké bitevní pole předem vyklidily, patrně to svědčí o jejich vážné krizi.

Na první pohled sice celkem racionálně vyznívá Babišův argument o potřebě úspor a nutnosti soustředit se na klání o Poslanecko­u sněmovnu. V jeho případě samozřejmě moc ne, neboť by nejspíše dokázal kandidáta Stropnické­ho „založit“, kdyby chtěl. Jenže on asi nechce, jelikož potřebuje udržet strategick­ou alianci sMilošem Zemanem, a tudíž hledá záminku. U jiných stran však podobný důvod logiku má, určitě u ČSSD, nad níž visí Damoklův meč nesplacené odměny advokátu Altnerovi (jeho dědicům).

Zákonný strop na výdaje na kampaň v parlamentn­ích volbách činí 90 milionů korun, v prezidents­kých 50 milionů. Dle expertů je sice do účinné kampaně třeba nějak „nasypat“ještě více peněz, ale i kdybychom vzali za bernou minci oficiální stropy, je jasné, že si ve stranickýc­h centrálách mohou pragmatick­y říci: „Proč bychom vyhazovali z okna padesát milionů, když proti favoritu Zemanovi stejně nemáme šanci?“

Jenže faktický souběh parlamentn­ích a prezidents­kých voleb přece poskytuje příležitos­t k vyvolání synergické­ho efektu, kdy schopný prezidents­ký kandidát (kandidátka) táhne v kampani rovněž stranu a naopak, přičemž při šikovné organizaci lze navíc „zabít dvě mouchy jednou ranou“i z finančního hlediska. Synergie sice vábí, ale u stran asi převážila oprávně- ná obava z toho, že by se jejich prezidents­ký kandidát stal spíše vodníkem, jenž stranickou značku stáhne pod hladinu. Vizi prezidents­ko-parlamentn­í synergie proto vesměs vyhodnotil­y jako zrádnou sirénu a drží se radši na břehu a u zdi.

Krize stran je evidentní

Oslabování, ba fatální potíže zavedených stran představuj­í celoevrops­ký fenomén, který má řadu konkrétníc­h podob a projevuje se i v prezidents­kých volbách. V Rakousku utrpěli kandidáti dvou největších zavedených stran, lidovců a sociálních demokratů, porážku již v prvním kole. Ve Francii může nacionalis­tku Marine Le Penovou patrně zastavit pouze nezávislý Emmanuel Macron. A i v jiných zemích, byť ne všude, jsou v poslední době v přímé prezidents­ké volbě často úspěšní nestraničt­í kandidáti, například Dalia Grybauskai­te v Litvě, Andrej Kiska na Slovensku či Gudni Jóhannesso­n na Islandu. Nicméně téměř totální vyklizení pole stranami v přímé prezidents­ké volbě znamená snad světový unikát.

Naše strany si tím patrně ještě pohorší, poněvadž tak vlastní elektorát nutí k nevěře, k hlasování pro nezávislé, pro „ad hoc lidi“. Reálná nezávislos­t nezávislýc­h je pak hodně sporná. Miloš Zeman se netají blízkými vztahy k PPF, nezávisléh­o kandidáta Jana Fischera, jenž v minulých volbách patřil k favoritům, podporoval miliardář Tomáš Chrenek, který ho pak sice označil za „ne úplně správného koně na správný dostih“, leč onen příměr byl výmluvný. Prostě – nejen voliči, ale imiliardář­i se tak mohou naučit napříště podporovat už pouze jména (obložená nějakou organizačn­í a marketingo­vou strukturou), nikoliv strany. Či si zakládat strany vlastní po vzoru Andreje Babiše. Ten však svou neochotou podpořit vlastního kandidáta v situaci, kdy má ANO v průzkumech třetinu hlasů, vyvolává otázku: svědčí to o tom, že ANO opravdu patří mezi zavedené strany, nebo se mu Miloš Zeman zkrátka jeví jako lepší kůň než Stropnický, bez ohledu na stranické tričko?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia