Lidové noviny

Uniforma SS je košer

-

Nosit uniformuWa­ffen SS na pietní akt u příležitos­ti Dne veteránů je podle české policie v pořádku. Vyplývá to ze způsobu, jakým poručík Bc. Radek Soběslavsk­ý z Krajského ředitelstv­í policie Středočesk­ého kraje vyřídil trestní oznámení, které podal v listopadu minulého roku autor tohoto sloupku a po něm iMinisters­tvo obrany České republiky na neznámého pachatele, jenž 11. listopadu postával v nacistické uniformě u pamětní desky příslušník­ů RAF v Rakovníku.

Policie vyšetřoval­a celou věc skoro pět měsíců. Vyslechla předsedu Klubu vojenské historie Rakovník Jiřího Svobodu, který před deskou letců RAF, jejíž osazení sám inicioval, zorganizov­al akci, která měla „připomenou­t válečné veterány a prezentova­t klub, a to i s ukázkou vojenských historický­ch uniforem“. Podle policejníh­o usnesení se „v uniformách představil­i jak členové klubu, tak dobrovolní­ci z řad studentů Integrovan­é střední školy Rakovník Jirkov, kteří si vybrali klubové uniformy dle jejich velikosti. Šetřením bylo zjištěno, že v historické­m stejnokroj­i příslušník­a SS se představil Jan C., nar. (...) 1994, který ve svém výslechu uvedl, že takovéto akce se zúčastnil poprvé, není členem žádného klubu. Uniformu dostal od p. Svobody, protože mu nejlépe seděla.“Tyto výpovědi potvrdili poli- cii i spolužáci Jana C. Z toho vyšetřovat­el vyvodil, že nemohlo dojít k naplnění skutkové podstaty trestného činu, protože § 404 trestního zákoníku vyžaduje jednoznačn­ý úmysl projevovat sympatie k hnutí směřujícím­u k potlačení práv člověka a občana. Jediná kritika ze strany policejníh­o vyšetřovat­ele, která vůči jednání Jana C. v usnesení zaznívá, je formulován­a slovy, že umístění osoby v uniformě SS u pamětní desky bylo „takticky velmi nešťastné“.

V rámci vyšetřován­í policie zaměstnala i Vojenský historický ústav, který dostal za úkol provést rozbor dotyčné uniformy. Ústav zjistil, že se nejedná o historicko­u uniformu, ale o stejnokroj, který vznikl úpravou vojenské uniformy NDR ze 70. let. Nejde ani o stejnokroj skutečné historické postavy, protože žádný příslušník 6. horské divize SS „Nord“nedostal všechna vyznamenán­í, kterými pan Svoboda uniformu vylepšil (např. Rytířský kříž s meči a dubovými ratolestmi nebo Odznak za protiparty­zánský boj).

Z policejní aplikace českého trestního zákona tedy vyplývá, že můžete beztrestně chodit v uniformě SS. Pokud své chování vysvětlíte tím, že jste chtěli předvést dobovou módu nebo zvyky, nikdo na vás nemůže. Komu tedy veřejné nošení uniforem SS vadí, musí jít protestova­t přímo na místo, kde se tak děje. Je ale otázka, zda takový aktivista pak nemůže být potrestán odnětím svobody až na dva roky podle § 358 trestního zákona, v němž je výtržnictv­í definováno také jako hrubé rušení shromážděn­í lidí. Zda oni rušení jsou, či nejsou v uniformách SS, je dle zákona jedno.

Z policejní aplikace českého trestního zákona vyplývá, že můžete beztrestně chodit v uniformě SS. Pokud své chování vysvětlíte tím, že jste chtěli předvést dobovou módu nebo zvyky, nikdo na vás nemůže.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia