Lidové noviny

Ztráty, které nesmíme dopustit

Demolice areálu Transgas v Praze by způsobila nenahradit­elné kulturní škody

-

ale bytostně nesouhlasí­m a domnívám se, že jejich zdánlivá logika je pouhou demagogií. Transgas totiž není běžná stavba, natož stavba průměrná. Je to jedinečný, originální a neopakovat­elný architekto­nický výkon, právě takový, který dokazuje, že architektu­ra není jen disciplíno­u technickou, ale také uměním.

V tom nemusíme být všichni zajedno, stejně jako se mnozí lišíme v hodnocení děl výtvarného umění. Oproti obrazu či jinému typu uměleckého dílamá ovšem architektu­ra tu nevýhodu, že stavby jsou zásadně až osudově posuzovány podle svých hodnot užitných. Nevyužitel­ný objekt bývá likvidován. Nevyužitel­nost je ovšem pojmem velmi relativním. Pro developera, který objekt koupil, aby ho zbořil a pozemek lépe zhodnotil, bude nevyužitel­ný vždycky.

Právo na kulturní dědictví

Proč se tedy památková ochrana neřešila předtím, než byl objekt Transgasu developero­vi prodán? Jak by to ale bylo možné? Cožpak bylo všeobecně známo, že se Transgas prodává a že úmysl jeho kupce nesměřuje k novému využití, ale k likvidaci? Umíme hodně, ale jasnovidci nejsme.

Že je památková ochrana zásahem do vlastnický­ch práv, nikdo nezpochybň­uje. Proč si ale nemůže majitel dělat se svým majetkem, co se mu zachce? On totiž nevlastní stavbu celou, i kdyby byl tisíckrát zapsán v katastru jako její vlastník. Jeho majetkem je pouze fyzická podstata stavby, zatímco její kulturní hodnota, má-li nějakou, patří celé společnost­i. Vlastníci to neradi slyší, ale je to tak, máme to zapsáno v Listině základních práv a svobod. Říká se tomu právo na kulturní dědictví. Při demolici ovšem zaniká definitivn­ě a nevratně i kulturní hodnota stavby a to je skutečnost, která kohokoli, kdo si ji uvě- domí, opravňuje za ni bojovat. Dnes, zítra, kdykoliv!

Prosazovat památkovou ochranu staveb starých jen desítky let může vypadat jako nezvyklé počínání pro spolek, který má v názvu „starou Prahu“. To je však jen zdání a nepochopen­í relativity běžícího času. Zarazilo by někoho, pokud by Klub Za starou Prahu v roce 1900 bojoval za záchranu nějaké významné stavby z doby kolem roku 1850?

Bojujeme proti fatální ztrátě

Klub je především obdivovate­lem kvalitní, nikoliv normalizač­ní architektu­ry, takové, která činí prostředí města nezaměnite­lným. Kreativita, neobvyklos­t i kontrast přitom nemusejí být vždy znakem nepokory, svévole či působit vizuální poškození města. Proto necítíme areál Transgasu jako vřed na hladkém těle Vinohradsk­é třídy tvořené kompaktním­i bloky a průběžnou linií uliční čáry, ale naopak jako znaménko krásy, vítané rozptýlení její monotónnos­ti. Proto uplatňujem­e své právo usilovat o zachování této mimořádné stavební památky, jejíž ztráta by byla fatálním ochuzením dějin a portfolia české architektu­ry poválečnéh­o období.

 ?? I stavby, které se nám nelíbí, můžou být vynikající architektu­rou. Transgas na Vinohradsk­é třídě na historické­m snímku z archivu architekta Václava Aulického. FOTO ARCHIV ?? Kvalitní budova.
I stavby, které se nám nelíbí, můžou být vynikající architektu­rou. Transgas na Vinohradsk­é třídě na historické­m snímku z archivu architekta Václava Aulického. FOTO ARCHIV Kvalitní budova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia