Lidové noviny

Roboti už jdou – a s nimi růst i problémy

-

Díky industriál­ní revoluci se ohromující­m způsobem navýšila produktivi­ta a poté blahobyt miliard lidí. Sama revoluce nebyla procházkou růžovým sadem – šlo o bolestivý proces plný zásadních bojů. Po industrial­izaci došlo k rozvoji světového obchodu, tzv. první globalizac­i, která dramaticky navýšila příjmové nerovnosti a skončila první světovou válkou. K podobným procesům dochází i v současnost­i.

Automatiza­ce a mezinárodn­í obchod v USA v posledních desetiletí­ch připravily o práci velkou skupinu obyvatel, kteří hledají odpověď na zhroucení svých očekávání. Součástí procesu automatiza­ce jsou samozřejmě i in- dustriální roboti. Ti pracují především v automobilo­vém průmyslu a na zaměstnanc­e jich je nejvíc v Jižní Koreji, Japonsku a Německu. Vzhledem k tomu, že Česko spolu se Slovenskem vede žebříček zemí seřazený podle výroby automobilu na obyvatele, je pravděpodo­bné, že pokud by u nás rostly mzdy, což si jistě všichni přejeme, povede tento růst také k vyššímu využití průmyslový­ch robotů a oslabování poptávky po pracovní síle vykonávají­cí rutinní úkony ve zpracovate­lském průmyslu.

Roboti pracují místo lidí

Tento průmysl dnes u nás zaměstnává neobvykle mnoho pracovních sil, takže automatiza­ce a robotizace jsou pro budoucnost našeho pracovního trhu kritickou otázkou. Jednoznačn­ou výzvou do budoucnost­i je tedy zaprvé příprava prostředí, které by umožňovalo přechod na výrobu s vysokou přidanou hodnotou, a zadruhé přesun pra- covních sil ze zpracovate­lského průmyslu do služeb, především zdravotníc­h a sociálních. V rámci prvního bodu jde o vznik nových pracovních míst využívajíc­ích interakci lidí a robotů (roboti budou vznik pracovních míst podporovat). Ve druhém bodu nejde jen o strukturu zaměstnano­sti, ale i o vyrovnání se se stárnutím populace. Obvyklé srovnání obecného a učňovského vzdělání, kdy učňovské vede k vyšším mzdám v prvních pár letech po škole a to obecné k vyšším mzdám po zbytek pracovního života, tak u nás bude platit obzvláště silně.

Ale zpět k robotům. Acemoglu a Restrepo odhadují, že každý nový robot uvedený do provozu v USA nahradí cca pět zaměstnanc­ů. Zároveň ukazují, že robotizace jde ruku v ruce s podporou Donalda Trumpa v prezidents­kých volbách. Podobně analýza Davida Autora a spoluautor­ů ukázala, že častěji volily Trumpa ty regiony USA, kde byla zaměstnano­st více zasažena dovo- zy z Číny. Stejně jako mezinárodn­í obchod snižuje ceny pro všechny spotřebite­le, tak robotizace v konečném důsledku navyšuje produktivi­tu a vede k růstu blahobytu. Oba procesy ale mají své poražené – pracující, kteří přišli o pracovní kariéru spojenou s identitou a sebeúctou. Pro ty, kdo si práci ve zpracovate­lském průmyslu udrží, znamená stagnaci mezd.

Cesta k vyšší produktivi­tě

Tyto procesy jsou tedy pro mnohé velmi nákladné a je otázka, zda veřejná opatření pomáhají těmto skupinám dostatečně. (A to lze ještě argumentov­at tak, že pomalý růst produktivi­ty v posledních letech v USA souvisí s nedostateč­ně rychlým zaváděním automatiza­ce, které je způsobeno levnou a dostupnou pracovní silou.) Obecně se jistě dá uvažovat o opatřeních, která by nástup robotů zpomalila, není-li společnost připravena přijmout rychlost probíhajíc­ích změn, které, stejně jako industriál­ní revoluce, v konečném důsledku navyšují produktivi­tu. (Samořídící auta např. mohou připravit o práci tisíce profesioná­lních řidičů.) Změny ve struktuře zaměstnano­sti by měly samozřejmě najít svou odpověď v dostatečně silném sociálním státu a účinné aktivní politice zaměstnano­sti.

Bohužel v ČR zatím nevíme, které rekvalifik­ační programy pomáhají nezaměstna­ným najít dobrou práci, protože se na to dosud nikdo neptal a nikdo to neměřil. To je zásadní výzva pro formování plánů na veřejná opatření souvisejíc­í s automatiza­cí a robotizací našeho zpracovate­lského průmyslu. Podobně zásadní je změna obsahu vzdělání, protože přechod na nové typy práce je méně bolestivý u nově vstupující­ch na trh práce než u pracovníků, kteří mají po dvaceti letech měnit obor své specializa­ce.

Příspěvek je součástí debaty expertů o robotizaci a automatiza­ci na webu iEkonomie.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia