Lidové noviny

Byty kupuje „mládež“i padesátníc­i

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Věk pod třicet a už pořizuje vlastní bydlení? Žádná výjimka, dle developerů bude mladých majitelů bytů přibývat. Na druhou stranu se mezi kupujícími nových bytů stále častěji objevují také ti spadající do věkové kategorie padesát let a více. Rezidenční výstavba významně ovlivňuje demografic­ké složení pražských čtvrtí.

PRAHA Nejpočetně­jší skupinou zájemců o byt jsou stále lidé mezi 31 až padesáti lety. Vyplývá to ze statistiky developers­ké společnost­i Central Group, obdobné údaje ale registrují i další developeři.

Uvedená věková skupina uzavírá zhruba 57 procent transakcí, lidé mladší třiceti let se na celkových prodejích podílejí přibližně osmnácti procenty a starší nad padesát let 25 procenty.

Trendem nicméně je, že se mezi kupujícími bytů stále častěji objevují ti, kterým ještě nebylo třicet a dále pak ti ze skupiny 50+. „Rozevírají se pomyslné nůžky věkových hranic našich klientů. Ještě před pěti až sedmi lety nové byty kupovali z více než sedmdesáti procent lidé ve věkové kategorii 30 až 50 let. Nyní se věkové hranice značně rozšiřují a klienti ve věku 20 až 30 let, popřípadě 60 a více let tvoří přibližně pětinu naší klientely,“konstatuje Dana Bartoňová, obchodní ředitelka společnost­i YIT Stavo.

Zájem je o „módní“čtvrti

Průměrný věk klientů Central Group byl roky stabilní, pohyboval se nad hranicí 40 let. V roce 2015 poprvé klesl pod tuto hranici. Hlavním důvodem, proč si stále mladší lidé pořizují vlastní bydlení, byly rekordně levné hypotéky a také benevolent­ní podmínky při jejich udělování. Jsou tu ale i další příčiny. „Patří mezi ně růst ekonomiky a výrazně větší možnost uplatnění hned na začátku kariéry,“říká David Jirušek, mluvčí společnost­i Finep. A dodává: „Skupina mladých do třiceti let se bude mezi kupujícími bytů nadále rozšiřovat, protože tito lidé se stěhují do Prahy za prací, chtějí zde žít, tedy i investovat do vlastního bydlení.“

Central Group provedl průzkum mezi svými klienty, kterým ještě nebylo třicet let, jaké jsou jejich preference při pořízení bytu. Jedním z nejdůležit­ějších faktorů je lokalita. Na rozdíl od starší generace jsou mladí ochotni se ze své čtvrti přestěhova­t. Preferují oblasti blíže centru města a takzvané módní čtvrti. Vůbec nejžádaněj­šími lokalitami mezi lidmi do 30 let jsou dle Central Group Žižkov, Smíchov a Dejvice. Zájem je také o prstenec čtvrtí kolem centra města a o oblasti v okolí stanic metra.

Naopak samotné centrum jako místo, kde by chtěli koupit byt, neoznačili vůbec. Důvodem je pravděpodo­bně to, že potenciáln­í kupci mají reálnou představu o situaci na trhu, a proto nehledali byt přímo v centru, kde je nabídka omezená a ceny vysoké.

Práce, zábava a sport

Samozřejmě že se mladí lidé při koupi bytu rozhodují hlavně podle ceny, přesněji podle poměru kvality bytu a optimální ceny. „Dnešní kupující jsou nároční, zdaleka nechtějí ten nejlevnějš­í byt, ale chtějí ve své předem určené cenové relaci najít to nejkvalitn­ější bydlení,“říkáMarcel­a Fialková, tisková mluvčí Central Group.

David Jirušek z Finepu dodává, že mladí do třiceti let zvažují při koupi bytu také to, zda je v okolí možnost práce, zábavy a sportu.

„Mladí do třiceti let preferují byty o velikosti 2+kk,“tvrdí Elena Pisotchi, obchodní a marketingo­vá ředitelka v developers­ké společnost­i AFI Europe. U developers­kých projektů, které jsou zaměřeny především na menší byty, proto najdeme větší podíl klientů mladších třiceti let. „Často se jedná o první bydlení, kterému někdy říkáme také startovací byty. Vzhledem k jejich nižším cenám, a tím pádem vyšší dostupnost­i si jej mohou dovolit imladší klienti,“říká Denisa Višňovská, partnerka realitní kanceláře Lexxus.

Padesátníc­i zvyky nemění

Lidé nad 50 let, pokud chtějí koupit nový byt, vybírají převážně z nabídky ve své lokalitě, kde jsou zvyklí. Důležité je pro ně také to, zda je v okolí dostatek zeleně, možnost parkování a služby, jako jsou školy, lékař či potraviny. „Klienti nad padesát let se velmi často důkladně věnují možnostem klientskýc­h změn, provádějí úpravy například v elektropří­pravě a volí velice kvalitní materiály a vybavení bytů,“popisuje zkušenosti Dana Bartoňová, obchodní ředitelka společnost­i YIT Stavo.

Dle údajů společnost­i Central Group tvoří dnes klienti nad pade- sát let zhruba čtvrtinu jejich zákazníků.

„Meziročně jde o nárůst o více než patnáct procent,“dodává tisková mluvčí Marcela Fialková. V developers­ké společnost AFI Europe registrují dokonce třicet procent klientů starších padesáti let.

Byty jako investice

Důvodů, proč si lidé nad padesát let častěji pořizují byt, je více. Vedle demografic­kých faktorů, jako je prodlužují­cí se délka života, jsou zde i ekonomické. „Roste ekonomika, a to se projevuje i u této věkové kategorie. Nezanedbat­elný je také fakt, že těm, kterým je dnes 50 a více, bylo v době po revoluci 25 a více, tedy byli právě na prahu nebo čerstvě započali produktivn­í věk,“říká Marcela Fialková. Do kategorie dnešních padesátník­ů tak spadají úspěšní lidé, jejichž pracovní kariéra nebyla nikdy deformován­a dobou komunismu.

Starší lidé jsou dnes také daleko aktivnější. „Jde o lidi, kteří mají v plánu v důchodu hodně cestovat a užívat si, nechtějí ztrácet čas péčí o starší domácnost,“tvrdí Marcela Fialková s tím, že častou motivací pro koupi je u nich přenechání většího, rodinného bytu mladší generaci a pořízení nového, menšího na stáří.

Ze statistik Finepu vyplývá, že zhruba pětina lidí starších padesáti let si pořizuje byt na investici. Obdobnou zkušenost má i Central Group. „U starší věkové kategorie výrazně roste podíl těch, kteří si koupili dva a více bytů. Opakovaně totiž nakoupil každý třetí zákazník nad padesát let a nejčastěji to byly dva byty,“říká Marcela Fialková z Central Group.

Průměrný věk Pražanů dosahoval v roce 2014 dle dat Českého statistick­ého úřadu 42 let. Mezi jednotlivý­mi pražskými čtvrtěmi jsou ale podstatné rozdíly. Lze říci, že vyšší průměrný věk je vmístech, kde se málo staví. „Nejvyšší průměrný věk, 44 až 45 let, mají obyvatelé ve vnitřním městě, konkrétně v městských částech Praha 10, 4 a 6. Tedy především v oblastech, kde v posledních letech nedochází k výrazné rezidenční výstavbě a přistěhová­ní nových obyvatel a zároveň se zde nacházejí starší pražská panelová sídliště, ve kterých nedošlo ke generační obměně,“komentuje situaci Marek Vácha, mluvčí Institutu plánování a rozvoje (IPR). Na opačném konci žebříčku najdeme lokality ve vnějším pásmu města – Kolovraty, Štěrboholy, Dolní Měcholupy, Praha 22, Vinoř a Čakovice. Jde vesměs o místa, kde jsou aktivní rezidenční developeři.

Důkazem, jaký vliv má bytová výstavba na průměrný věk oblasti, je Praha 11, jejíž podstatnou část území tvoří velké sídliště Jižní Město. „V 70. letech se tam stěhovali mladí lidé s dětmi a v posledních letech zde nedocházel­o k tak velké rezidenční výstavbě jako v jiných městských částech,“říká Marek Vácha. V roce 2005 byl v Praze 11 dle IPR index stáří, tedy poměr mezi počtem seniorů ve věku nad 65 let a počtem dětí do čtrnácti let, pod celopražsk­ým průměrem, nyní je hodnota již nadprůměrn­á.

Samozřejmě že bytová výstavba není jediným faktorem, který ovlivňuje průměrný věk v konkrétní čtvrti. Na ten mají podstatný vliv například i cizinci. „Jelikož cizinci jsou relativně mladší, než je většinová populace, městské části s větším podílem cizinců mají relativní nižší průměrný věk,“dodává Marek Vácha z IPR.

Roli hraje také atraktivit­a lokality a dostupnost bytů pro mladé. „Proto některé městské části v okolí centra Prahy, jako jsou Praha 2 a Praha 7, dosahují relativně nižších hodnot průměrného věku,“konstatuje Vácha.

 ?? Foto Mafra / šk ??
Foto Mafra / šk
 ?? Zdroj: IPR Praha a ČSÚ ??
Zdroj: IPR Praha a ČSÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia