Lidové noviny

Aerolinky potřebují místo, pasažér musí ven

-

CHICAGO/PRAHA Americká letecká společnost United Airlines zažívá skandál. Ochranka vytáhla z letadla muže, který se odmítl vzdát svého místa na palubě, za které zaplatil. Ochranka společně s policií muže proti jeho vůli násilně vyvlekla. Stalo se tak poté, co byl počítačem vybrán, aby uvolnil místo pro posádku. Případ vyvolal vlnu nevole na sociálních sítích.

Letadlo společnost­i United Airlines z Chicaga do Louisville bylo již plně obsazené, všichni pasažéři na svých místech. V tu chvíli začala posádka letu nabízet vouchery na 800 dolarů za několik míst na palubě.

„Osm set dolarů je pěkná suma peněz, proto jsem se divila, že se nikdo z pasažérů nepřihlási­l,“řekla pro server ABC News Joya Cummingsov­á, jedna z cestujícíc­h. „Zdálo se mi to trochu neobvyklé, ale myslím, že to bylo kvůli tomu, že další let United Airlines byl až o den později odpoledne,“uvedla Cummingsov­á.

Podle mluvčího aerolinek Charlieho Hobarta bylo nutné uvolnit v letadle čtyři místa pro zaměstnanc­e společnost­i. Ani přes nabídku 800 dolarů, noci v hotelu a další letenky zadarmo se nikdo neozval, proto byla počítačem vygenerová­na čtveřice smolařů. Tři lidé se podřídili.

Vyvedeným cestujícím byl podle svědků lékař vietnamské­ho původu, který v USA dlouhodobě žije. Před vyloučením z přepravy se bránil tím, že ho v pon- dělí v nemocnici očekávají pacienti. V tu chvíli nastoupili členové ochranky, aby muže vyvedli. Jelikož se vzpíral s tím, že má objednané pacienty na další den, museli jej odvléct v nedůstojné pozici. Jejich potyčku zachytilo několik dalších pasažérů na videa, která sdíleli na sociálních sítích. Videa vyvolala bouřlivý nesouhlas s praktikami zaměstnanc­ů United Airlines.

Šéf společnost­i Oscar Munoz v e-mailu určeném zaměstnanc­ům firmy uvedl, že cestující vyloučený z přepravy se choval rušivě a agresivně.

„Několikrát byl požádán slušně. Ale stále odmítal opustit letadlo,“řekl mluvčí Hobart americkému listu New York Times (NYT). Podle prohlášení chicagskéh­o letiště byl člen jejich ochranky, který se k pasažérovi choval nevybíravě, dočasně suspendová­n.

Jednání aerolinek vyvolalo debatu o praktikách leteckých společnost­í. Podle NYT běžně prodávají více sedadel, než ve skutečnost­i v letadle je, protože počítají s tím, že se několik lidí vůbec nedostaví.

Pokud se však dostaví všichni, jako v pondělním případě, nabízí jim jiné výhody, když let oželí. Většinou se se zákazníky domluví předem, tentokrát to však firmě United Airlines nevyšlo, protože potřeboval­a nutně uvolnit místa v letadle, kde byl prodán přesný počet míst pro naplnění kapacity a nebylo „přeprodáno“. fas

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia