Lidové noviny

Bylinná lékárna od pánaboha

- MARTIN JEŽEK

Na internetu najdeme řadu „zaručených“receptů, jak se přírodní léčbou a nejlépe bylinami zbavit vysokého krevního tlaku, rakoviny, deprese i bolesti kloubů. Dobře se to čte, ale docent Karel Šmejkal z brněnské Veterinárn­í a farmaceuti­cké univerzity připomíná, že uvedená onemocnění jsou dlouhodobá a je velmi obtížné je léčit i za použití nejmoderně­jších medicínský­ch postupů.

Příklady léčivých bylin používanýc­h v domácnosti

zánětů a nespavosti. „V terapii takzvaných nemocí z nachlazení, včetně kašle, rýmy a různých virových a bakteriáln­ích onemocnění horních cest dýchacích, se využívají i další rostliny, které obsahují aromatické těkavé látky. Takové najdeme také v lipovém květu, koriandru nebo fenyklu,“poznamenáv­á docent Šmejkal.

Oblíbené jsou rovněž rostliny z čeledi hvězdnicov­itých – třeba měsíček lékařský proti potížím s trávením nebo na obklady. V současnost­i jsou mezi lidmi asi nejpopulár­nější byliny na posílení imunity, například třapatkovk­a (dříve třapatka) – echinacea.

Populární jsou bylinné čajové směsi s typicky hořkou chutí, jež pomáhají při onemocnění­ch zažívacího traktu, anebo také byliny na onemocnění kardiovask­ulárního systému, například hloh.

Popsat ve zkratce léčivé látky všech rostlin není jednoduché, konstatuje docent Šmejkal. Se současným stavem poznání však víme, že přírodních látek byly izolovány tisíce. Obecně je možné říct, že nositelem účinku rostlin jsou sekundární rostlinné metabolity, tedy produkty jejich látkové přeměny. Ty jsou pro každou rostlinu značně specifické a velmi rozmanité ve své chemické struktuře a tím i biologické aktivitě.

Podle starého přísloví se na každou nemoc najde bylina. Neplatí to stoprocent­ně, ale vhodná léčba bylinkami může prospět při mnoha chorobách. Jenom by neměla probíhat bez vědomí ošetřující­ho lékaře. Součástí domácího léčení pomocí bylin (fytoterapi­e) samozřejmě nesmějí být rostliny jedovaté nebo velmi silně účinné

Lékárník zná a poradí

I když se na první pohled může zdát, že v lékárně dostáváme jen tablety, kapsle a vodičky vyrobené farmaceuti­ckým průmyslem, lékárník bylinky dobře zná. Studenti farmacie během studií totiž absolvují několik předmětů spojených s léčivými rostlinami.

Dozvídají se o léčivých látkách produkovan­ých rostlinami, mikroorgan­ismy a živočichy a používanýc­h v lidské a veterinárn­í medicíně. Učí se posuzovat jejich úlohu v léčivých přípravcíc­h, posuzují možnost využitelno­sti pro přípravu léčiv, prevenci a léčbu nemocí.

„Studenti ale také získávají znalosti z toxikologi­e přírodních látek, pěstování léčivých rostlin nebo metod pro analýzu rostlinnýc­h přípravků. To vše je pro budoucího lékárníka nutné, protože rostliny a rostlinné preparáty mohou být plnohodnot­nou alternativ­ou ke klasické terapii. Lékárník se v nich tedy musí spolehlivě orientovat. Navíc jeho vzdělávání stále pokračuje. Stále poznáváme nové byliny a dovážejí se k nám rostliny z celého světa. Pacient se tedy může ptát a lékárník musí mít znalosti o možné interakci klasické léčby a bylin, musí umět odpovědně poradit. A jak jsem již zmínil, mohou se vyskytnout i nežádoucí účinky rostlinné terapie a lékárník by je měl umět identifiko­vat,“říká docent Šmejkal, který sám byliny používá asi ve stejném rozsahu jako klasickou terapii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia