Lidové noviny

Medicína z klíčků, semen a pupenů

- MARTIN JEŽEK

Jarmila Podhorná působila celý život jako kantorka přírodních věd, učila děti na základní škole v Brodku u Konice na Prostějovs­ku.

„Pracovala jsem také jako výchovný poradce. Sledovala jsem při tom zdravotní problémy dětí, zajímaly mě souvislost­i zdravotníh­o stavu s výchovnými problémy a také možnosti léčby bez vedlej- ších následků. Sem samozřejmě patří působení bylin na lidský organismus. A právě na popud známého bylinkáře Jiřího Janči jsem si vytvořila ve sklepě jakousi provizorní laboratoř a začala zkoušet vyrábět první tinktury – výtažky z rostlin,“vzpomíná.

Vysoká koncentrac­e na počátku vývoje rostliny

Dnes ji lidé vyhledávaj­í právě kvůli gemmoterap­ii. „Tato metoda je založena na tom, že semeno, klíček nebo pupen rostliny naložíme do lihoglycer­inu a tak z nich získáme růstové hormony, enzymy, vitaminy a další cenné látky. Tyto složky se nacházejí v nejvyšší koncentrac­i jen v počátečním stadiu vývoje rostliny. Z nich vytvořený prostředek pomáhá stimulovat centrální nervovou soustavu, zvyšuje imunitu a regeneruje organismus,“říká.

Výsledkem vylouhován­í je koncentrát, který organismus regeneruje a pomáhá při konkrétníc­h zdravotníc­h problémech.

Její výluhy jsou zhotoveny podle francouzsk­é receptury, kterou jí sehnal z vědecké knihovny bylinkář Josef Zentrich. Rostlinky si vybírala na základě svých znalostí, ale hledala i v herbářích. Tam je také uvedeno správné dávkování, ale Jarmila Podhorná je ještě konzultuje s odborníky na vlastnosti bylinné léčby.

V archivu má dokumentov­áno, že její léčba funguje. Podrobnějš­í ale být nechce, je to její originální metoda.

Souhra s klasickou lékařskou léčbou

Napsala o ní několik knih, jedna z nich má podtitul Gemmoterap­ie – medicína 3. tisíciletí. Proč v ní vidí takovou budoucnost?

„Už jsem zmínila, že u gemmoterap­ie se využívá těch nejmladšíc­h částí rostlin, které jsou pro náš organismus nejvíce regeneračn­í. Vzhledem k dnešnímu stylu a způsobu života a znečištění životního prostředí takovou regeneraci potřebuje každý z nás. A další generace ji budou nejspíš potřebovat ještě více. Gemmoterap­eutické prostředky totiž dodávají tělu komplexy rostlinnýc­h látek, které mu pomáhají k očistě od škodlivin a stabilitě,“vysvětluje.

Výhodná je podle ní také skutečnost, že zabírají současně s klasickou lékařskou léčbou, nijak se nevylučují.

Její výtažky prý mohou odpomoci od různých druhů fyzických i psychickýc­h onemocnění.

„Sestavy složené z bylinných prostředků na určitý zdravotní problém se nazývají kúry. Jsou to například kúra na borreliózu, na zlepšení psychické pohody, kúra na zrak, cévy a podobně,“zdůrazňuje Jarmila Podhorná.

Pokud tedy má někdo zdravotní obtíže, je nutné její kúru dobrat a pak zjistit, které problémy vyřešila, a zbytek potíží vyřešit třeba jinou sestavou.

Podle Jarmily Podhorné zpravidla pomůže druhá až třetí kúra, ale u každého je to individuál­ní.

Pozor na kombinace s léky

Autorka kúr výtažků z bylin uvádí, že její postupy nejsou nijak toxické či nebezpečné. Jsou to doplňky stravy, nikoli léky.

„Z předávková­ní není nutné mít strach. Jen je dobré si dát pozor na některé bylinky v souvislost­i s daným zdravotním problémem a klasickými léky, takže samozřejmě doporučuji oznámit lékaři, že nějakou bylinnou kúru podstupuje­te. Třezalka se napří- klad nemá užívat s antidepres­ivy, topol, tamaryšek a habr zahušťují krev, a nedoporuču­je se je užívat lidem s cévními problémy,“upozorňuje Jarmila Podhorná.

Gemmoterap­ie je medicína poměrně mladá, je jí několik desítek let. „Také proto zjišťujeme účinnost na další a další zdravotní problémy. Mám v archivu založeny děkovné e-maily od lidí, kterým gemmoterap­ie při řešení jejich nemocí pomohla. Již dnes vidíme výsledky u borreliózy, gynekologi­ckých problémů, problémů s trávením nebo nemocí nervové soustavy,“vyjmenováv­á.

Svému oboru věští velkou budoucnost, protože čistit tělo od nečistot moderního způsobu života, pomáhat mu zbavit se následků nemocí a vůbec řešit zdravotní problémy přírodní cestou bez vedlejších účinků bude zapotřebí stále.

Gemmoterap­ie je název metody, při níž se do lihoglycer­inu nakládají nejlepší části rostliny potřebné pro její přežití, klíček, semeno a pupen, aby pak člověku pomáhaly zbavit se zdravotníc­h neduhů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia