Lidové noviny

Zákeřný nástup celiakie

- JAROSLAV PETR

Nežádoucí reakci imunitního systému na lepek spouští virová nákaza, která v drtivé většině případů probíhá zcela skrytě, bez zjevných vnějších příznaků.

Imunitní systém nás chrání před mnoha úklady každodenní­ho života. Potíže nastávají, když svou úlohu vykonává liknavě, ale také když je přespříliš horlivý. Přehnané imunitní reakce se projeví jako alergie či jako autoimunit­ní onemocnění, při kterém obranné mechanismy imunity napadají vlastní tělo. V posledních letech alergií i autoimunit­ních onemocnění přibývá. Příčiny tohoto znepokojiv­ého trendu zůstávají nejasné.

Poměrně častá je celiakie. Při této chorobě reaguje imunitní systém bouřlivě na bílkoviny lepku z pšenice, žita či ječmene. Nemocný trpí chronickým­i průjmy, bolestmi břicha, nevolností, zvracením, ale i zácpou. Jeho organismus tvoří protilátky, které se kromě bílkovin lepku vážou i na buňky střevní sliznice. Střevo je následně atakováno imunitním systémem, jako kdyby do organismu pacienta nepatřilo. Dochází tak k poškození sliznice tenkého střeva, která přestává plnit svou základní funkci při vstřebáván­í živin. Jediným účinným prostředke­m proti celiakii je dieta bez lepku.

Nevyvážené rozložení nemocných

Odhaduje se, že toto autoimunit­ní onemocnění postihuje jedno procento všech lidí. V některých populacích je ale mnohem častější. Například v Bulharsku trpí touto chorobou každý čtyřicátý člověk, mezi původními obyvateli západní Sahary dokonce každý dvacátý. Jak udává ve svých oficiálníc­h dokumentec­h Světová gastroente­rologická společnost, známé případy celiakie jsou stále jen příslovečn­ou špičkou ledovce, protože řada lidí tímto onemocnění­m trpí bez toho, že jim je lékaři diagnostik­ovali.

V některých částech světa se výskyt choroby v letech 1990 až 2011 zčtyřnásob­il. Zčásti to padá na vrub spolehlivě­jší lékařské diagnostic­e. Ve hře jsou však zjevně i další faktory, které šíření tohoto onemocnění významně napomá- hají. Mezinárodn­í tým vědců vedený Banou Jabriovou z Chicagské univerzity nyní přichází s důkazy o tom, že v pozadí vzniku celiakie se skrývá infekce zdánlivě neškodným virem. Výsledky jejich výzkumu publikoval přední vědecký týdeník Science.

Zrádné reoviry

Pro celiakii existují vrozené dědičné dispozice. Proto je v rodinách, kde už někdo celiakií trpí, výskyt tohoto onemocnění v dalších generacích o poznání pravděpodo­bnější. Sám o sobě ale dědičný sklon k propuknutí choroby většinou nestačí.

Vědci už několik desetiletí spekulují, že spouštěcím mechanisme­m přehnaných reakcí imunitního systému může být nákaza viry. V případě celiakie tomu napovídaly i výsledky epidemiolo­gických studií, jež naznačují souvislost mezi virovými nákazami a rozvojem nemoci. Bana Jabriová a její spolupraco­vníci zjistili, že celiakii dokážou u některých lidí odstartova­t viry ze skupiny reovirů, a odhalili také mechanismy, jež se na propuknutí choroby podílejí.

Reoviry jsou poměrně běžné. Nakazíme se jimi většinou už v dětství, ale infekce zůstává obvykle bez zjevných projevů. Samotná nákaza celiakii nespustí. Pokud ale proběhne v době, kdy dítě s dědičnou dispozicí k celiakii konzumuje potraviny obsahující lepek, může se choroba rozvinout.

„Naše studie ukázala, že i když infekce reoviry proběhne bez zjevných potíží, dokáže i tak v imunitním systému napáchat škody a nastartuje autoimunit­ní onemocnění,“vysvětluje Jabriová. „Svou roli tu ale sehrává i typ viru a jeho genetická výbava, reakce lidského organismu na virus a zdravotní stav hostitele.“

Zmatená imunita Celiakie

Jabriová a její spolupraco­vníci nakazili laboratorn­ímyši dvěma reoviry vyvolávají­cími běžně infekci u lidí. Jeden virus patřil k typu 1 Lang (T1L), druhý pak k typu 3 Dearing (T3D). Nakažené myši konzumoval­y potravu bohatou na lepek. Imunitní systém zvířat rozeznal reoviry obou typů jako cizorodé a zaútočil na ně. Odezva však nebyla v obou případech stej- ná. Myši nakažené virem T1L onemocněly celiakií. U myší infikovaný­ch virem T3D se choroba nerozvinul­a.

Myší imunitní systém vnímá jako cizorodé i bílkoviny lepku. Ty se však naučí tolerovat, protože v reakci na ně aktivuje buňky tlumící odezvu imunitního systému. Při nákaze virem T1L ale nejsou tyto „brzdící“buňky uvedeny do plné pohotovost­i. Může za to zvýšená produkce molekuly označované jako IRF1.

O té se už delší dobu ví, že se ve zvýšenémíř­e vyskytuje ve střevu dětí trpících celiakií. Není to jediný mechanismu­s, jakým reovirus T1L přispívá k přehnané reakci imunitního systému na lepek. Ve střevu nakažených myší byl aktivován enzym, který mění bílkovinné molekuly lepku tak, že jsou pro imunitní systém nápadnější a dráždí ho zvýšenou měrou.

„Pokud se do trávicího traktu dostane lepek v době, kdy právě bez zjevných příznaků probíhá nákaza reovirem, může imunitní systém vnímat lepek jako cizorodou látku, proti které je zapotřebí spustit obranné reakce imunitního sys- tému,“shrnuje poznatky studie jeden z jejích autorů Terence Dermody z Pittsbursk­é univerzity.

Vědci z týmu Bany Jabriové porovnali stav několika desítek lidí s celiakií se stavem jejich zdravých vrstevníků. Zjistili, že nemocní vykazují podstatně intenzivně­jší odezvu na infekci reoviry a jejich organismus také produkuje větší množství molekuly IRF1. Z toho se dá usoudit, že při onemocnění celiakií probíhají v lidském organismu podobné procesy jako v těle laboratorn­ích myší.

Očkování jako ochrana

I u člověka tak patří zřejmě reovirům významná role při rozpoutání této autoimunit­ní choroby. Sami autoři studie ale volají po dalších ověřujícíc­h studiích a jsou přesvědčen­i, že zdaleka ne všechny případy celiakie jsou vyvolány virovými infekcemi. Podle některých gastroente­rologů by mohly lidi s dědičnou dispozicí k celiakii chránit před onemocnění­m očkovací látky proti reovirům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia