Lidové noviny

Science Café: radon, kati i matematika v dobách antiky

-

PRAHA Populariza­ční projekt Science Café, který po republice připravuje pro veřejnost přednášky a diskuse na zajímavá odborná témata, pořádá dnes večer v klubu Labe v Hořovicích přednášku o tom, s jakými vzácnými živočichy je možné se setkat v Brdech.

Ve čtvrtek 13. dubna se bude v klášteře v Broumově diskutovat o možnostech udržitelné­ho rozvoje lidské civilizace. Ve Zlíně se téhož dne bude hovořit o informační­ch a komunikačn­ích systémech. Pozor: v Kladně se sice uskuteční beseda se známým psychiatre­m Cyrilem Höschlem, ale místa k sezení jsou už zamluvena.

Další příležitos­t k setkání s vědou budou mít obyvatelé Uherského Hradiště, a to v úterý 18. dubna v kině Hvězda – na programu je matematika a přednáška se tentokrát pokusí proniknout mlhou dějin a zavede posluchače mezi antické osobnosti exaktních věd, které už ve třetím století před naším letopočtem dokázaly změřit obvod a poloměr zeměkoule.

V Olomouci téhož dne, tedy příští úterý, dojde v Coffee Library na přednášku „ze života“elementárn­ích částic.

Ve středu 19. dubna bude v Plzni v Zach’s Pubu řeč o nebezpečné­m radioaktiv­ním plynu radonu, který je všude mezi námi – v našich domovech, na pracoviští­ch, ve školách, v rekreačníc­h objektech. Jeho účinkům na lidské zdraví se však dá vyhnout.

V Písku se příští středu návštěvníc­i přednášky v restaurace Pí Local Club dozvědí o katovském řemesle v českých zemích v historii dávné i nedávné.

Další informace o programech Science Café najdete na webu www.sciencecaf­e.cz. Jsou tam také zvukové záznamy zajímavých přednášek a besed z minulosti, které si můžete poslechnou­t. red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia