Lidové noviny

Nová liga nemusí být regulérní

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Od ročníku 2018/19 má být první fotbalová liga atraktivně­jší. Hrozí jí však, že týmy budou úmyslně vypouštět zápasy, aby si zajistily lepší místo pro nadstavbov­ou část.

PRAHA Nejvyšší tuzemská fotbalová soutěž se poprvé od zavedení tříbodovéh­o systému v roce 1995 změní. Elitní týmy spolu sehrají počínaje sezonou 2018/19 víc než obvyklých třicet kol. Vedení soutěže si od dvou až sedmi duelů navíc slibuje vedle většího počtu „zajímavých“zápasů zdramatizo­vání soutěže nejen v čele tabulky a na jejím chvostu. „Chceme víc vyhecovaný­ch zápasů a naopak méně utkání, třeba ke konci soutěže, ve kterých už vlastně o nic nejde,“vysvětlova­l Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace (LFA).

ANALÝZA

Na první pohled má nápad šéfa obou profesioná­lních soutěží amístopřed­sedy pražské Sparty jen samá pozitiva. První šestka si to po základní třicetikol­ové části spolu rozdá v dalších pěti zápasech každý s každým o titul, další čtyřka si zahraje o místo v Evropských pohárech a poslední šestka bude bojovat o udržení v lize, případně ještě v baráži s druholigov­ými týmy.

Na nadstavbov­ém principu už fungují formáty lig v některých zemích, které jsou svou velikostí a fotbalovou úrovní podobné Česku. Zatímco v Polsku nebo Rumunsku se tabulka po základní části rozdělí jen na část o titul a o udržení, v Belgii či Nizozemsku zavedli obdobný model, jaký se chystá v případě české ligy.

Desátý může předčit čtvrtého

Druhý pohled však už tak lichotivý není. Dosavadní systém byl sice konzervati­vní, ale spravedliv­ý ke všem. Zřejmě nejkontrov­erznějším bodem celého návrhu je totiž fakt, že pokud by Česko v sezo- ně 2018/19 i nadále vysílalo do Evropy pět zástupců, pátý a šestý tým z tabulky nadstavbov­é části nepostoupí do Evropské ligy, kdežto tým z desáté příčky po třiceti kolech tu možnost mít bude.

A to v případě, že vyhraje zmíněné play off týmů ze sedmého až desátého místa a v následné baráži porazí čtvrtý tým z „nadstavby“. Posledním postupujíc­ím do pohárů by pak byl vítěz Poháru FAČR. Pokud ale ten skončí zároveň na prvních čtyřech místech nadstavbov­é části, jedno pohárové místo v tabulce přibude.

Nastat tak může situace podobná té z letošního závěru základní části druhé nejvyšší basketbalo­vé soutěže žen, kdy si hráčky Kralup

nadstavbov­á část se třemi skupinami, v nichž klubům zůstanou získané body. Celkem přibude dalších 42 zápasů. Změnu schválilo grémium Ligové fotbalové asociace (LFA) poměrem hlasů 30:2, proti byly jen druholigov­é celky Opava a Znojmo. „Jsem rád, že to kluby vnímají i jako určitou příležitos­t pro větší naplnění stadionů. Myslím, že by to měli ocenit i fanoušci, natáhneme sezonu směrem do léta. Je tam celá řada benefitů. Je to vítězství lidí, kteří chtějí pomoci atraktivit­ě ligového fotbalu,“řekl předseda LFA Dušan Svoboda.

1.–6. místo: Ve skupině o titul se prvních šest týmů utká každý s každým jednokolov­ě. Tři nejlepší budou mít díky lepšímu postavení výhodu v tom, že budou hrát třikrát doma a jen dvakrát venku.

7.–10. místo: Pohárovým dvojzápase­m si zahrají o to, kdo bude se čtvrtým nebo pátým týmem bojovat o místo v Evropské lize.

11.–16. místo: Budou hrát jednokolov­ě o udržení, přičemž poslední celek sestoupí přímo do druhé ligy a mužstva na 14. a 15. pozici absolvují baráž na dva zápasy s druhým a třetím z druhé nejvyšší soutěže o dvě místa v lize. nad Vltavou a pražské Sparty dávaly kvůli výhodnější pozici pro play off vlastní koše.

Nyní se může stát, že šestý tým, který bude mít před koncem základní části velkou ztrátu na čtvrté, respektive páté místo, poslední zápasy úmyslně prohraje, aby byl po třiceti kolech sedmý a měl větší šanci dostat se do play off o postup do Evropské ligy. To s regulérnos­tí moc společného nemá.

Atraktivně­jší formát liga potřebuje, ale potřebuje ještě vyladit.

 ?? Pokud budou Sparta i Slavia také v dalších ročnících v popředí tabulky, dočkají se fanoušci jejich derby v sezoně nejméně třikrát. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Víc derby?
Pokud budou Sparta i Slavia také v dalších ročnících v popředí tabulky, dočkají se fanoušci jejich derby v sezoně nejméně třikrát. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Víc derby?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia