Lidové noviny

Jidáš, antihrdina Velikonoc

Zrádce Ježíše je první obětí pašijového příběhu – skutečnou i symbolicko­u

-

Lidový název dnešního dne, Škaredá středa, má prosté vysvětlení: to, že se Jidáš, jeden z dvanácti učedníků, „škaredil“na Ježíše a rozhodl se ho zradit. Komu a proč? Napoví úryvek z evangelia, který se dnes čte v katolickýc­h kostelích. Jeho prostředni­ctvím se ocitáme v předveliko­nočním čase v Jeruzalémě a Jidáš, podle křesťanské tradice hamižný a chtivý peněz, potají umlouvá s autoritami židovské církve částku třiceti stříbrných, za které jim Ježíše vydá do rukou.

Židovské náboženské špičky – v evangeliíc­h se potkáváme především s farizeji a zákoníky, tedy židovskými teology a znalci náboženský­ch příkazů a regulí – byly nad Ježíšem v rozpacích. Jeho kázání, skutky a zázraky nejednou překračova­ly pravidla. Uzdravoval například nemocné i v sobotu, kdy se židé povinně straní jakékoli práce. Strašlivé pohoršení působil výroky o odpouštění hříchů – které je ale vyhrazeno jen Bohu, jemuž se tak stavěl na roveň. Za to byl trest smrti.

„Co si počneme? Ten člověk činí mnohá znamení. Když proti němu nezakročím­e, všichni v něj uvěří a přijdou Římané a odejmou nám toto svaté místo i národ,“říkali si další kněží, jak o nich vypráví evangelist­a Jan. Usnesli se, že „je lépe, aby jeden člověk zemřel za lid, než aby zahynul celý národ“.

Chamtivec, zrádce, anebo spolupraco­vník na záchraně lidstva?

Jidáš, tedy vlastně Juda, pocházel ze vsi Karjótu v Hebronu. Texty, které se staly součástí křesťanské tradice, mu příliš nelichotí. Ve společnost­i dvanácti učedníků má úlohu pokladníka, několikrát se však ukáže jako úlisný chamtivec.

Některé apokryfní texty Jidáše hodnotí lépe, a kupříkladu Evangelium podle Jidáše z 2. století jej představuj­e dokonce jako Ježíšova spolupraco­vníka na díle spásy. Taková interpreta­ce se nicméně mezi křesťany neujala. Až ve 20. století ji v románu Poslední pokušení oživil řecký spisovatel Nikos Kazantzaki­s.

Sousloví „Jidášův polibek“jako opis pro zdánlivě přátelské, avšak zrádné jednání známe i z moderních jazyků. Právě polibkem na tvář totiž Iškariotsk­ý označil po společné večeři Ježíše v Getsemansk­é zahradě, aby vyslaní vojáci poznali, koho zatknout. Podobně pro všelijakou nepoctivos­t a křiváctví používáme obra- Zajetí Krista, označované také jako Jidášův polibek, patří k nejslavněj­ším zpodobením Jidášova skutku. Je součástí Giottových fresek z let 1304–1306 zdobících kapli Arena v Padově. Povšimněte si vlevo apoštola Petra, který právě uřízl ucho jednomu z vojáků (viz zítřejší díl).

ty „jidášský groš“nebo „prodat za třicet stříbrných“.

Odměnu si Jidáš neužil. Když viděl, že byl Ježíš zatčen a bude popraven, hnulo se v něm svědomí a peníze šel vrátit. „Zhřešil jsem: zradil jsem nevinnou krev!“zoufá si. Jenomže kněží se mu vysmějí: „Co je nám po tom? To je tvoje věc!“A tak Jidáš odhazuje peníze v chrámu a ze zoufalství se jde oběsit. Peníze za Ježíšovu krev už kněží do chrámové pokladny vracet nechtěli, a tak za ně koupili pole k pohřbívání poutníků-cizinců.

S „nevěrným Jidášem“po koledě

Záhy se stal Jidáš nejvýrazně­jším záporným hrdinou pašijového příběhu. Staročeské Velikonoce znají obyčej „honění

Jidáše“. Původně náboženský obřad časem z kostela zmizel, zůstala po něm ale chlapecká hra, doložená už v 16. století. Z kostela vyběhne chlapec, nejlépe zrzavý, a za ním běží další hoši s klapačkami a řehtačkami a prozpěvují píseň o „Jidáši nevěrném“, který vydal Ježíše na smrt. Děti zastavují u domů a stavení a vybírají koledu.

Někde se hra opakovala až do Velkého pátku. To proto, že na věži přestaly zvonit zvony – „zavázaly se“anebo „odletěly do Říma“, jak se říkalo, aby jejich zvuk nerušil kajícný ráz svátků. Chlapci s řehtačkami tak nahrazoval­i časomíru.

Klasik národopisu Čeněk Zíbrt popisuje, jak silně se na „honění Jidáše“těšívali venkovští chlapci v 19. století a jak

prestižní záležitost­í pro ně bylo klapání a hrčení (více si o tomto zvyku povíme zítra). Přidává zápis z Počátků na Vysočině, kde „Jidáš“musel běžet dokonce ve slaměném šatu, doběhnout na místní hřbitov a tam se nechat polapit. Stíhači z něj slámu strhali, zapálili ji a oheň přeskakova­li.

Honička s takřka pohanským vyvrcholen­ím měla ovšem zastávku v kapli svaté Anny, kde se Jidáš i ostatní chlapci zbožně pomodlili pětkrát otčenáš a pětkrát zdrávas, patrně k uctění pěti Ježíšových ran, které mu na kříži způsobily hřeby a kopí vojáka, jenž ho hlídal.

Autorkou všech textů velikonočn­ího seriálu je Alena Scheinosto­vá, redaktorka Katolickéh­o týdeníku

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia