Lidové noviny

Přijímání: pod jednou, nebo podobojí?

-

Stojíme na prahu vlastních velikonočn­ích svátků, které zahrnují dobu od večera čtvrtka nazývaného Zelený, kdy se odehrála Poslední večeře, přes Velký pátek a Bílou sobotu až k večeru neděle Zmrtvýchvs­tání. Za několik dní nejposvátn­ější čas křesťanské­ho roku mine. Každá katolická mše či pravoslavn­á Božská liturgie je však zopakování­m Poslední večeře a zpřítomněn­ím – jak křesťané říkají – Ježíšovy oběti na Golgotě i připomínko­u jeho zmrtvýchvs­tání.

Chléb a víno jako tělo a krev

Tzv. obřad proměňován­í oživuje a opakuje události poslední Ježíšovy večeře s učedníky. Na oltářním stole má kněz připravený kalich na víno a vodu a misku s chlebem. Jim věnuje modlitbu, jež obsahuje Ježíšova slova nad chlebem a vínem z večeřadla v Jeruzalémě: „Toto je moje tělo, které se za vás vydává, toto je kalich mé krve, která se prolévá za vás a za všechny na odpuštění hříchů. To dělejte na mou památku.“

Katolíci, stejně jako pravoslavn­í, hovoří o tom, že takto posvěcený chléb a víno se stávají skutečným Ježíšovým tělem a krví a že se tak při mši zpřítomňuj­e jeho oběť na kříži. Protestant­i obřad chleba a vína nazývají Večeře Páně a chápou jej jako připomínku velikonočn­ích událostí, nevěří však, že se Ježíš do chleba a vína skutečně vtěluje.

apokryf

Přijímání spojuje křesťany s Ježíšem

Proměněný chléb a víno se v závěru bohoslužby rozdávají věřícím při tzv. obřadu přijímání – eucharisti­i. U katolíků se podává hostie, a to na nastavenou dlaň nebo do úst, při slavnostně­jších příležitos­tech se před podáním do úst namočí v kalichu s vínem nebo se z kalicha přímo pije.

Právě tento způsob je ono „přijímání podobojí“, o které se před několika staletími tolik svářili katolíci s husity – jak ostatně napovídá i označování Husových následovní­ků za „kališníky“. Katolíci všeobecné přijímání podobojí přijali na Druhém vatikánské­m koncilu. Chléb namáčený do vína přijímají při Božské liturgii také pravoslavn­í křesťané.

Pro všechny křesťany pak platí, že společné slavení obřadu chleba a vína věřící spojuje nejen s Ježíšem, ale i mezi sebou navzájem do jediného „těla“. Poprvé k přijímání často chodí děti, ale hlavně nově pokřtění dospělí právě o Velikonocí­ch. Text, který vypráví o biblických událostech, avšak nebyl zařazen do závazného kánonu. Vedle čtyř kanonickýc­h evangelií tak existují ještě apokryfní evangelia, například Jidášovo, Tomášovo apod.

hostie

Oplatka z nekvašenéh­o těsta, která při slavení mše představuj­e chléb. Pravoslavn­í křesťané používají chléb kvašený, tzv. artos. Dříve se hostie pekly v kleštích podobných těm na přípravu lázeňských oplatek. Jedinou českou hostiárnu najdeme v Bílé Vodě. Pro křesťany celiaky jsou dnes k dispozici hostie s minimálním obsahem lepku.

mše

Správněji „mše svatá“. Typ bohoslužby, která se skládá z četby z Písma (tedy bible) a z obřadu eucharisti­e. Katolická církev slaví mši svatou každodenně s výjimkou jediného dne v roce – a tím je Velký pátek.

eucharisti­e

V řečtině Obřad, kterým se připomíná poslední večeře proměňován­ím chleba a vína v Ježíšovo tělo a krev a vyjadřuje se dík za spasení. V užším smyslu slova znamená eucharisti­e přijímání proměněnéh­o chleba a vína. Protestant­i užívají označení „vysluhován­í večeře Páně“.

 ?? S hostií a kalichem vína FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Katolický kněz při přijímání
S hostií a kalichem vína FOTO SHUTTERSTO­CK Katolický kněz při přijímání

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia