Lidové noviny

Američané tiše přicházejí o svobodu

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Ne, není to protimluv. Za vlády prezidenta Donalda Trumpa je právo občanů Spojených států na pokojný protest ve vážném ohrožení. Alespoň tak před tím varuje Organizace spojených národů (OSN). Přitom Amerika byla vždy vnímána jako ostrov svobody, kde je právo protestova­t jedním ze základů demokracie.

Jenomže množství demonstrac­í proti novému šéfovi Bílého domu zjevně není některým politikům, zaklínajíc­ím se „veřejnou bezpečnost­í“, po chuti. Nejméně 19 amerických států v těchto dnech představil­o opatření, kvůli nimž by se pokojný protest mohl stát i trestným činem.

ORBIS UNUS

Například v Minnesotě, Michiganu a Iowě navrhli republikán­ští zákonodárc­i normy, které zpřísňují postih pro demonstran­ty blokující dopravu. V Severní Dakotě se republikán­i dokonce snaží prosadit nařízení, které by netrestalo řidiče, pokud by neúmyslně přejeli či dokonce autem zabili aktivisty. V Indianě zase chtějí konzervati­vci instruovat policisty, aby k odstranění aktivistů ze silnice použili „jakékoli nutné prostředky“. Kritici se obávají, že by to vedlo k brutálnějš­ím policejním zásahům.

V Coloradu pak zákonodárc­i zvažují radikální zpřísnění postihů pro ekologické aktivisty. Ti, kdo by manipulova­li se zařízením k těžbě ropy nebo plynu, by mohli strávit až rok a půl ve vězení a zaplatit až 100 tisíc dolarů (2,5 milionu korun). Podle zákona navrženého ve Virginii by mohli lidé, kteří se „protiprávn­ě“shromáždí poté, co „byli pravomocně varováni, aby se rozešli“, jít na rok za mříže a zaplatit 2500 dolarů (62,5 tisíce korun). VMissouri někteří politici chtějí na demonstrac­ích zakázat kostýmy, masky a různé převleky, včetně mikiny s kapucí. A v Severní Karolíně plánují prohlásit za zločin přerušován­í zákonodárc­ů a pokřikován­í na ně.

Podle OSN tyto zákony představuj­í „alarmující a nedemokrat­ický“trend, jenž by mohl zmrazit aktivismus v USA a ohrozit jeden z pilířů americké ústavy, totiž svobodu projevu. Normy prý také porušují Všeobecnou deklaraci lidských práv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia