Lidové noviny

Černé VolvoXC90v­čera

-

Nejvyšší státní zastupitel­ství i veřejnost. Soud musí nejdříve vyhotovit písemné rozhodnutí. Na to má ze zákona 20 dní. Dalších deset dnů probíhá korektura.

Dalíkovi obhájci mají za to, že uspěli se svým dovoláním. „Fakt, že Marka Dalíka propustili z výkonu trestu, znamená přinejmenš­ím, že museli zrušit rozhodnutí minimálně odvolacího soudu (Vrchního soudu v Praze). Jestli Nejvyšší soud zrušil i rozhodnutí městského soudu, zatím nevím,“uvedl v rozhovoru pro LN Tomáš Gřivna, jeden z Dalíkových právníků.

V justičních kuloárech redakce zaslechla informaci, že je dokon- ce možné, že Nejvyšší soud vyhověl jak dovolání Dalíka, tak i námitkám šéfžalobce Zemana, který si stěžoval na příliš mírný trest. Městský soud v Praze totiž původně Dalíkovi za pomoc k trestnému činu přijímání úplatku uložil pět let. Vrchní soud však čin překvalifi­koval na pokus o podvod Dalíkova anabáze s pobytem za mřížemi má širší politické konotace. Loni v srpnu před nástupem do vězení panovala nervozita, aby se Dalíkovi v důsledku špatného snášení vězeňského prostředí nerozvázal jazyk. Obchod s pandury se týkal nejen Topolánkov­y vlády, ale dotkl se i okolí současného slovenskéh­o premiéra Roberta Fica a podle Dalíka detaily případu znali i bývalí či současní poradci prezidenta Miloše Zemana.

O Dalíkovy poznatky měli zájem vyšetřovat­elé. Dalík však podle zdrojů LN nechtěl riskovat a vyčkával, jak dopadne dovolání k Nejvyššímu soudu. Detektivov­é a státní zástupci měli jasno: pokud by se Dalík rozhodl promluvit, stalo by se tak s největší pravděpodo­bností až v momentě, kdy by mu Nejvyšší soud nevyhověl. To se však nestalo a lobbista se dostal na svobodu. Nicméně i tak je stále šance, že Dalík do kauzy nakonec vnese nějaké světlo. Pokud jeho případ znovu skončí před soudem, lze očekávat, že Dalíkovi se rozhodně nebude chtít zpět do kriminálu. V minulém roce si před soudy netroufl na politiky a vlivné podnikatel­e kolem pandurů ukázat, po sedmi měsících v žaláři ale mohl změnit názor.

S přispěním Kateřiny Kolářové Pokračován­í čtěte na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia