Lidové noviny

Z rozhodnutí soudu mám za klienta radost

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

LN Nejvyšší soud (NS) rozhodl o okamžitém propuštění Marka Dalíka z výkonu trestu. Co to znamená?

Fakt, že byl náš klient propuštěn z výkonu trestu, přinejmenš­ím znamená, že museli zrušit rozhodnutí minimálně odvolacího soudu (vrchního soudu – pozn. red.). NS by mohl při zrušení roz- hodnutí vzít případně našeho klienta do vazby. Jelikož to NS neudělal, mohu spekulovat o tom, že spíše bude rozhodnutí pro mého klienta příznivé. Ale uvidíme, až bude vyhotoven rozsudek.

LN Jaké byly dovolací důvody, pro které jste nechali předchozí rozhodnutí přezkoumat?

Byli jsme toho názoru, že minimálně rozhodnutí vrchního soudu bylo předčasné. Neměli jsme možnost k němu zaujmout nějakou další obhajobu – najednou se úplatkářst­ví změnilo na podvod. Odvolací soud přitom řekl, že můj klient žádný vliv na Mirka Topolánka neměl. LN To byly jediné nedostatky?

Ohrazovali jsme se také proti vadám právním, například proti tomu, že skutek měl být posuzován podle starého trestního zákona, protože se ten případ měl udát za jeho účinnosti. Nový zákon pak není pro našeho klienta příznivějš­í. Namítali jsme i další procesní vady, ale ty nebudu specifikov­at.

Také byly podle našeho názoru opomenuty některé zásadní důkazy, které by mohly mít vliv na správnost skutkových zjištění.

LN Důkazy, o kterých hovoříte, nebyly před soudem vůbec předvedeny?

Některé z nich byly zamítnuty. O dalších soud opomenul rozhodnout úplně.

LNZ jakého důvodu podal dovolání šéfžalobce Pavel Zeman?

Nejvyšší státní zástupce se dovolával proti tomu, že panu Dalíkovi byl uložen trest pod dolní hranicí trestní sazby. To je mimořádný přístup. Státní zástupce se bránil tomu, že pro takový postup nebyly důvody.

LN Zatím ale není jasné, jakému dovolání NS vyhověl a jaké zamítl...

Ano, to nemohu potvrdit. Pořád je tady varianta, že NS odmítl naše dovolání. LN Včerejší jednání u soudu bylo neveřejné. Věděli jste o tom, že se bude konat?

Nevěděli, neboť o neveřejném zasedání se strany nevyrozumí­vají. Jednání se neúčastnil ani pan Dalík, ani nejvyšší státní zástupce.

LN Očekával jste takové rozhodnutí, nebo vás překvapilo?

Byl jsem přesvědčen, že důvody, aby soud zrušil ta rozhodnutí, tam byly. Z rozhodnutí NS mám za svého klienta radost.

LN Hovořil jste už se svým klientem?

Ještě ne. Předpoklád­ám, že s ním budu mluvit já nebo můj společník Radek Šmerda či Tomáš Sokol (další obhájce Marka Dalíka – pozn. red.) v řádu hodin nebo dnů.

O tom, že se bude zasedání soudu konat, jsme nevěděli, říká Dalíkův právní zástupce Tomáš Gřivna.

LN Co se nyní bude dít? Půjde Marek Dalík znovu před soud?

Nevím, co dovolací soud nařídil, že se má provést. V každém případě nižší soud bude vázán tím, co NS nařídil, a od toho se bude odvíjet i osud mého klienta.

Pokud by bylo rozhodnutí vráceno odvolacímu soudu, bude zřejmě veřejné zasedání. Pokud by bylo vráceno soudu prvního stupně, bude patrně hlavní líčení. Celý rozhovor čtěte na webu www.lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia