Lidové noviny

Dalík na svobodě

-

vi právníci v dovolání k Nejvyššímu soudu. Trest mu soud snížil o jeden rok na čtyři léta, do vězení lobbista nastoupil loni v září. Den před nástupem výkonu trestu znervóznil Dalík policii a státní zástupce svým výletem do Francie. Údajně si tam byl zařídit podmínky, aby po návratu na svobodu mohl alespoň na nějakou dobu opustit Českou republiku. LN však narazily i na teorii, že mohl u notáře sepsat své svědectví a poznatky z doby vyjednáván­í o nákupu pandurů.

Dalík v rozhovoru pro týdeník Euro těsně před nástupem do vězení loni v srpnu sdělil, že ví, jaký byl skutečný příběh kolem nákupu pandurů. Řekl, že tento příběh zná zhruba 20 lidí. Ti ho prý zrazovali od toho, aby dění kolem pandurů soudu nebo policii sdělil. Do skupiny osob, které údajně skutečný příběh o pandurech vědí, Dalík zahrnul i někdejšího poradceMil­oše Ze- mana Miroslava Šloufa či současného nejvlivněj­šího muže na Pražském hradě a tehdejšího Šloufova podřízenéh­o Martina Nejedlého. „Když se podíváte na ty ostatní, žádné bezejmenné soukromé osoby to nejsou, jeden je spolupraco­vník nebo kamarád slovenskéh­o premiéra, druhý českého prezidenta, třetí pracuje pro vlivného miliardáře, kterýmá významné aktivity na Slovensku a v Čechách. A asi ani Mirek Topolánek si nechce kazit vztahy se slovenským premiérem, k čemuž by korektní výpověď nepochybně vedla. A takhle můžeme pokračovat dál. Martin Barták pracuje pro Tomáše Chrenka, který opět má významné vztahy s českou a slovenskou vládou,“uvedl Dalík v týdeníku Euro loni v srpnu.

Mirek zklamal

Tvrdě se obul i do expremiéra Topolánka. „Věděl jsem celou dobu, že Mirek Topolánek je absolutní alibista, egoista a oportunist­a. Na druhou stranu jsem věřil v to dobro v něm, protože on je opravdu uvnitř dobrý člověk. Nakonec převážily ty první tři vlastnosti a on se takto nehezky zachoval i k jiným lidem. Mně by stačilo, kdyby jenom řekl pravdu,“pronesl Dalík v rozhovoru pro server Neovlivní.cz.

Topolánek dorazil k Dalíkově soudu dvakrát. U prvoinstan­čního městského soudu v roce 2014 svůj vztah k Dalíkovi popsal slovy: „Byl to klíčový člověk, jehož služeb jsem využíval i jako premiér. Jeho služby nebyly nijak institucio­nalizovány.“U odvolacího soudu loni v květnu však Dalíkův dopad na své rozhodován­í spíše relativizo­val. „Ovlivňoval mě v politickém směřování a většinou nespokojen­ě konstatova­l, že se nedržím jeho rad. To, že si někdo mohl myslet, že má vliv na předsedu vlády, je možné, ale nebyla to pravda,“prohlásil expremiér.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia