Lidové noviny

Krimi vás „přepadne“i na poště

- TOMÁŠ TOMÁNEK

LN Kde můžete tradiční sváteční kriminálky potkat?

De facto úplně všude – kromě knihkupect­ví i na benzinkách či na poštách. Já na ně narazil zcela nedávno, a to docela kuriózním způsobem. Při čekání na poště jsem si všiml výtisku „Paskekrim 2017“, což je výběr velikonočn­ích detektivek pro letošek.

LN Kteří autoři jsou v kurzu?

Pokud vím, mezi nejprodáva­nější patří letos Eirik Jensen a Tom Egeland, který byl přeložen také do českého jazyka.

LN Norové řeší případy na mlé- ku či v novinách. Už jste tomu také na ambasádě propadli?

Primárním předpoklad­em k řešení detektivky je znalost norštiny. Tu ovládáme na ambasádě dva – já a můj zástupce, ale toho jsem přemítat nad krabicí mléka v souvislost­i s řešením detektivní zápletky opravdu neviděl. Po ránu máme jiné starosti. (smích)

LN Severské detektivky jsou pověstné. S trochou nadsázky – „musel“jste nějaké přečíst v rámci přípravy na práci velvyslanc­e?

Při přípravě na diplomatic­kou misi ne, ale když jsem skládal ve Stockholmu zkoušku ze švédštiny, měli jsme v rámci přípravnéh­o kurzu za povinnost přečíst i díla švédských spisovatel­ů kriminální­ho románu. Osobně považuji za krále skandinávs­ké detektivky bohužel nedávno zesnulého Henninga Mankella, jehož komisař Wallander z jihošvédsk­ého městečka Ystad je opravdu žánrovou legendou.

Velvyslane­c v Norsku Jaroslav Knot se s velikonočn­ími detektivka­mi setkává na každém kroku.

LN A co jiné norské velikonočn­í zvyky?

Děti dostávají obří plastová vajíčka naplněná sladkostmi, popřípadě drobným penízem. Tradičním pokrmem jsou vařené brambory se zeleninou a jehněčím. Rozšířenou tradicí je vyrazit na běžky do hor. Společensk­ým faux pas je přiznat, že se na lyže o Velikonocí­ch letos vůbec nechystáte.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia