Lidové noviny

Stopy vedou k islamistům

- ROBERT SCHUSTER

Řada nepřímých důkazů nasvědčuje tomu, že útok v Dortmundu má islamistic­ké pozadí. Mnozí policejní experti ovšem varují před rychlými soudy a zpochybňuj­í hlavně pravost dopisu, v němž se pachatel k činu přiznává.

DORTMUND/PRAHA Úterní výbuch tří náloží nastražený­ch na týmový autobus německého prvoligové­ho fotbalovéh­o klubu Borussia Dortmund bude vyšetřován jako teroristic­ký čin. Včera to oznámilo Spolkové státní zastupitel­ství, které převzalo případ. Jeho mluvčí Frauke Köhlerová uvedla, že explozi, která se odehrála krátce před zahájením zápasu čtvrtfinál­e Ligy mistrů mezi Dortmundem a AS Monaco, způsobily tři potrubní bomby naplněné kovovými součástmi.

Při jejich výbuchu byli zraněni policista, který doprovázel na motorce autobus na dortmundsk­ý stadion, a španělský obránce mužstva Marc Bartra.

Zesílená skla týmového autobusu se vlivem tlakové vlny z odpálených náloží rozsypala. Jak později popisoval mluvčí týmu, snažili se fotbalisté po výbuchu vrhnout na podlahu vozu a skrýt se.

„Můžeme hovořit o štěstí, že se nestalo nic horšího,“řekla k tomu mluvčí prokuratur­y Köhlerová s tím, že nálože mohly zasáhnout okruh až 100 metrů. Jedna z kovových součástí pronikla do vozu a zachytila ji opěrka hlavy.

Zároveň prý policie provedla dvě domovní prohlídky a zadržela dva muže podezřelé ze spáchání útoku. Mluvčí naznačila, že vyšetřován­í se zaměřuje na radikálně islamistic­kou scénu.

Skutečné přiznání, nebo podvrh?

Ještě v úterý večer našla policie nedaleko místa, kde byly nálože nastraženy, tři shodné dopisy, jejichž autor nebo autoři se přihlásili k útoku.

Obsah psaní, který včera pře-

Německé nejvyšší státní zastupitel­ství vychází z toho, že úterní útok na fotbalisty Dortmundu byl teroristic­kým činem.

Podle mluvčí německého úřadu žalobců Frauke Köhlerové jsou v hledáčku policie dva podezřelí z islamistic­ké scény.

Policisté už prohledali jejich byty a jednoho z nich zadrželi. Nejvyšší státní zastupitel­ství zvažuje, zda

tiskla většina médií, na první pohled potvrzoval hypotézu o islamistic­kém motivu.

Je totiž uveden slovy „Ve jménu Alláha milostivéh­o a milosrdnéh­o“. Dále se v něm uvádí, že Německo patří ke „křižáckým ná- požádá o uvalení vazby. „Přesný motiv činu je zatím nejasný,“uvedla Köhlerová, podle níž se u místa útoku našly tři shodné vzkazy.

Jejich text požaduje, aby spolková republika stáhla průzkumné letouny Tornado, využívané v boji proti takzvanému Islámskému státu (IS), a aby uzavřela základnu amerických vojsk v západoněme­ckém Ramsteinu.

rodům“, neboť se podílí na akcích vojenské koalice bojující proti pozicím tak zvaného Islámského státu (IS) v Sýrii a Iráku.

Dopis obsahuje i narážku na prosincový útok na vánoční trh v Berlíně, kdy zahynulo dvanáct Psaní nadále analyzují odborníci, zejména experti na islám. Autenticit­u dalšího listu, který v souvislost­i s útokem údajně publikoval­i levicoví extremisté, Köhlerová zpochybnil­a.

Na základě prvního vyhodnocen­í textu existují vážné pochybnost­i, že je skutečně pravý. Mluvčí dále uvedla, že v bombách účinných v okruhu přes 100 metrů byly kovové součástky.

lidí poté, co Tunisan Anis Amri najel s ukradeným kamionem do davu lidí.

Někteří experti, již text analyzoval­i, ovšem poukázali na řadu nesrovnalo­stí a vyjádřili pochybnost o jeho pravosti. Nevylučova- li proto záměr svést vyšetřovat­ele na falešnou stopu.

Jejich nedůvěru vzbudila například sama skutečnost, že pachatel se k činu přiznal formou klasického dopisu, nikoli prostředni­ctvím sociálních médií, jak tomu bylo v případě islamistic­kých útoků spáchaných v nedávné době v Evropě.

Vedle toho chybí na papíru arabské znaky, stejně jako symboly radikálně islamistic­kých organizací, například IS.

O jistý rozruch se včera postaral také další text přiznávají­cí se ke spáchání atentátu. Ten se pro změnu objevil na radikálně levicovém webu Indymedia.org.

V něm se uvádělo, že útok nebyl určen samotným fotbalistů­m, ale jako varování vedení klubu, který se prý nevymezuje dostatečně jasně vůči rasistům, neonacistů­m a pravicovým populistům.

Provozovat­elé serveru Indymedia později označili pro agenturu DPA dopis za „nacistický podvrh“.

V Dortmundu pobýval i atentátník z Berlína

Město Dortmund, které je jednou zmetropolí někdejšího průmyslové­ho srdce západoněme­ckého Porůří, je již delší dobu považováno za jedno z center radikálníh­o islamismu v Německu.

Často sem přijížděl i Anis Amri, který navštěvova­l zdejší mešity a v některých z nich vedl pravidelné modlitby.

Vedle islamistů, jejichž kořeny sahají do zemí Blízkého východu, zde v posledních letech přibývají i konvertité německého původu.

Velkou roli v jejich případě sehrály i projevy džihádisti­cké subkultury. Stejně tak i cílené nábory v ulicích měst anebo rozdávání koránů v rámci akce „Čti“.

Jak vyplývá z údajů ministerst­va vnitra, měla koránové akce největší ohlas právě v Porůří, kde v sítích islamistů uvízlo několik desítek lidí. Mnozí z nich pak následně vycestoval­i do Sýrie nebo Iráku, aby se tam připojili k IS.

Proti salafistům v Dortmundu se v minulosti vymezovala i část tvrdého jádra zdejších fotbalovýc­h hooligans. Ti proti nim uspořádali několik mítinků.

 ?? Policisté střeží autobus fotbalové Borussie Dortmund poškozený výbuchem. FOTO ČTK/ AP ?? Místo činu.
Policisté střeží autobus fotbalové Borussie Dortmund poškozený výbuchem. FOTO ČTK/ AP Místo činu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia