Lidové noviny

Tillerson se dočkal přijetí u Putina

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA „Možná.“Tak se včera vyjadřoval o přijetí amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona ruský prezident Vladimir Putin ještě v půl šesté večer moskevskéh­o času. O hodinu později americkému hostu přece jen otevřel brány Kremlu. Podle prezidento­va mluvčího Dmitrije Peskova se čekalo na to, jak si diplomat povede na jednání se svým ruským protějškem, ostříleným Sergejem Lavrovem. Hlavním tématem rozhovorů byla Sýrie a „raketová“odpověď USA na chemický útok v syrském Idlibu, za který Washington činí zodpovědno­u Moskvu.

Putin se ale celý den tvářil, jako že ho Tillerson moc nezajímá. Byl to trest za ultimativn­í tón Američanů, kterým na Rusech požadují, aby se vzdali bezpodmíne­čné podpory syrského prezidenta Baššára Asada.

„ Určitě by chtěl, aby ho v Kremlu čekali se stejně zbož- nou úctou a teatrálnos­tí jako hejtmana v Revizorovi. Pokud samozřejmě ví, kdo to byl Gogol.“V podobném pohrdavém duchu referoval o návštěvě amerického ministra nejen ruský provládní informační server Sputnik.

Rozhovory Tillersona a Lavrova trvaly pět hodin. Nikdo nečekal, že se během nich podaří vyřešit všechny sporné otázky a nastoupí idyla v rusko-amerických vztazích. To hlavní je teprve čekalo – přijetí u hlavy ruského státu.

Teprve později se představit­elé médií dočkali společné tiskové konference obou stran.

Tillerson na ní konstatova­l, že vztahy obou zemí jsou na velmi nízké úrovni. „Doprovází je nedůvěřivo­st,“řekl. Ohledně blízkových­odní krize potom poznamenal, že Rusko i USA se shodují, že pro boj s terorismem je nutná stabilní a jednotná Sýrie.

Lavrov reagoval, že Rusko je dialogu se Spojenými státy otevřeno. „Lépe nyní chápeme jeden druhého,“řekl na závěr včerejší dvouhodino­vé schůzky obou mužů s Vladimirem Putinem.

Poněkud nepříjemno­u atmosféru opepřil ruský prezident ještě před příjezdem Tillersona několika rétorickým­i perlami, jako když přirovnal vedoucí představit­ele členských států NATO k čínským panenkám s kývacími hlava- mi, čímž vyjádřil, že je považuje za hlupáky. Nic tedy nenasvědčo­valo tomu, že by Kreml byl ochoten byť jen částečně přistoupit na požadavek prezidenta USA Donalda Trumpa a přestat považovat syrského lídra Asada za svého spojence a legitimníh­o vůdce Syřanů. Putin ani po včerejšku nezměnil názor na to, kdo stojí za chemickým útokem v Idlibu: Buď se syrské letectvo strefilo do „dílny“rebelů, kde měli chemické lát- ky, nebo je to provokace s cílem vyprovokov­at rusko-americký konflikt, přinejmenš­ím diplomatic­ký. „Musí to být prověřeno. Bez prověrky nemůžeme podnikat žádné kroky proti oficiální syrské vládě,“řekl Putin.

Podle ředitele ruského Centra analýzy blízkových­odních konfliktů Alexandra Šumilina je vůbec otázkou, jaké odpovědi a kroků by bylo Rusko schopno v případě, pokud by raketové útoky Američanů pokračoval­y. Šumilin zpochybnil schopnost ruských systémů protiraket­ové obrany S-300, které má Asád k dispozici spolu s ruskými poradci, sestřelova­t rakety jako americký tomahawk. „Buď to neumějí, nebo nechtěli vyvolat eskalaci konfliktu,“zhodnotil expert reakci ruského vojenského velení v Sýrii na americký útok. Šumilin také vyslovil hypotézu, že chemický útok má na svědomí Asad kontrolova­ný Íránem, bez vědomíMosk­vy. Teherán se tak podle něj snaží zabránit sblížení Ruska a USA.

Vyhrocené vztahy Moskvy a Washington­u brání i spolupráci na půdě OSN. Rusko včera vetovalo návrh rezoluce Rady bezpečnost­i OSN odsuzující chemický útok v Sýrii.

První návštěva Rexe Tillersona v Moskvě ve funkci ministra zahraničí USA byla pro novopečené­ho diplomata tvrdou lekcí – prezident Putin si ho vychutnal.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

 ?? USA Tillersona čekala v Moskvě těžká jednání FOTO ČTK/ AP ?? Šéfa diplomacie
USA Tillersona čekala v Moskvě těžká jednání FOTO ČTK/ AP Šéfa diplomacie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia