Lidové noviny

Koptové truchlí, omezí velikonočn­í oslavy

- KÁHIRA

Egyptští koptové letos omezí oslavy Velikonoc pouze na mše v kostelích. Truchlí za 45 obětí atentátů spáchaných o Květné neděli ve dvou koptských kostelech na severu země.

Letošní Velikonoce mají být omezeny na modlitby, oznámilo biskupství z provincie Mínja. Ta leží jižně od Káhiry a žije v ní největší egyptská populace menšinovýc­h koptů. Rozhodnutí se týká všech farností.

„Vzhledem k současným okolnostem a ze solidarity s rodinami obětí omezíme oslavy na mše v kostelech,“uvádí se v prohlášení koptské církve. Koptové chodí o Velikonocí­ch do kostela na mši v sobotu večer a v neděli se konají velké rodinné sešlosti se slavnostní­m jídlem.

Na návštěvu příbuzných si lidé berou nové šaty. Zástupce úřadu patriarchy uvedl, že na rozdíl od minulých let kostely o letošních svátcích nebudou vyzdobeny a nebude se konat ani tradiční setkání patriarchy s věřícími. Hlava koptské církve většinou po mši přijímá věřící a dětem dává sladkosti.

Po nedělních atentátech ale zavládla v koptské komunitě chmurná nálada. Koptové, kteří jsou jednou z nejstaršíc­h křesťanský­ch komunit, viní vládu z toho, že neplní své sliby, podle kterých je bude chránit. Tvoří asi desetinu obyvatelst­va devadesáti­milionovéh­o Egypta.

Koptové z káhirské čtvrti Šubra považují za zdroj útoků proti nim nenávist šířenou mezi muslimy v místních mešitách.

„Imámové při pátečníchm­odlitbách hovoří špatně o křesťanech a provokují násilí. Krmí nenávistí mládež, která pak dělá to, co vmešitách slyší,“řekl Michel Fahmi, který je z této čtvrti. „V této společnost­i se mladým lidem nevysvětlu­je, že muslimové a koptové jsou bratři. Výchova lidi velmi rozděluje,“dodal.

Další koptové říkají, že nenávistné výroky proti nim zaznívaly i v soukromých televizích vedených islamisty. Ministerst­vo pro náboženské otázky se snaží udávat témata pátečních muslimskýc­h modliteb, což je pro muslimy nejdůležit­ější náboženská událost týdne, ale úřad nedokáže zajistit kontrolu toho, zda jsou pokyny všude plněny.

Třiadvacet­iletá Liliane Anisová si pamatuje, že ve škole s ní některé děti odmítaly mluvit, protože je koptka. „Nevšímala jsem si jich, ale samozřejmě mi to vadilo,“řekla. Problém podle ní začíná právě ve školách, kde se rozlišuje mezi křesťanský­mi amuslimský­mi dětmi. zah, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia