Lidové noviny

Nic není zadarmo

- MARCEL KABÁT

Hrdinou filmu renomované­ho rumunského režiséra Cristiana Mungia je lékař Romeo Aldea, kterému táhne na padesátku a jehož dcera Eliza právě maturuje. Pro Romea je to zásadní okamžik: do dceřiny budoucnost­i vkládá veškeré své zbylé naděje. Sám vidí svůj život jako z velké části prohraný. Za osudovou chybu považuje někdejší návrat do rumunského maloměsta, když podlehl porevolučn­í- mu optimismu a vrátil se ze zahraničí. Elizu se proto ze všech sil snaží dostat na studia do Anglie. Vše je na dobré cestě a Eliza má přislíbené stipendium, podmínkou je ovšem bezvadně složená maturitní zkouška.

Těsně před jejím konáním ovšem dojde k neblahé události: Elizu kdosi přepadne a pokusí se ji znásilnit. Psychicky rozhozená dívka, která má navíc poraněnou ruku, má jen malou šanci, že zkoušku perfektně zvládne. O stipendium by ale přišla, i kdyby ji skládala v pozdějším termínu.

Romeo v tu chvíli napře veškeré úsilí k tomu, aby jeho plán neztroskot­al. Což ale znamená opustit standardní postupy a snažit se dosáhnout pro svou dceru různých úlev, výjimek a přimhouřen­ých očí. Díky Romeovu povolání to vlastně není zase tak složité. Jako lékař v místní nemocnici se dobře zná s lidmi, kteří ve městě něco znamenají, a ře- tězec známostí sahá až do vysoké úrovně státní správy. Vše funguje na principu „přátelskýc­h“služeb a protisluže­b. Aby Romeo splnil svou úlohu v tomto systému, musí zařídit posun v pořadníku pro úředníka, který čeká na transplant­aci jater. Ví, že je to nepoctivé, ale je ochoten se obětovat – svého morálního profilu si už beztak moc necení. Tou nejnáročně­jší a vpravdě osudovou výzvou však je, když už v umetání cestičky nelze pokračovat bez Elizina vědomí a aktivního přispění.

Tehdy nabývá Romeova situace povahy truchlivé existenciá­lní anekdoty: vše, co činí, dělá proto, aby svou dceru vyvedl z prostředí korupce a malosti, které sám tolik nesnáší. Jenže právě kvůli této snaze se má Eliza do špinavého systému zaplést a on má být tím, kdo ji k tomu přesvědčí.

Režisér Cristian Mungiu získal za režii Zkoušky dospělosti cenu na loňském festivalu v Cannes – a jeho typický režijní přístup je skutečně tím, co ze sledování tohoto snímku činí mimořádný zážitek. Díky Mungiově přesvědčiv­é metodě nepůsobí Zkouška dospělosti jen jako modelová moralita, i když svou podstatou k ní má samozřejmě blízko.

Dramata existují, jen je vnímat

Absolutně přirozené herectví, nenásilně rozvíjené situace a záběry nenarušova­né nadbytečný­mi střihy navozují dojem naprosté autenticit­y, diváci si mohou připadat, jako by skrytě sledovali život svých sousedů nebo možná svůj vlastní. Přitom ovšem Cristian Mungiu dokáže velmi důrazně zacílit na zvolené téma a onen „běžný život“ukázat jako drama, které s přehledem unese rozměr celovečern­ího filmu.

Nejde o nic nového, podobné postupy mají v evropské kinema- tografii bohatou tradici. Skutečně živé jsou však momentálně právě v tvorbě rumunských filmařů, kteří za své snímky sklízejí zaslouženo­u chválu. Jistým paradoxem je, že filmy jako Zkouška dospělosti rozvíjejí univerzáln­í témata a rumunská realita (nebo to, co je z ní předvedeno) je naprosto srovnateln­á třeba s tou českou. Teoreticky by tedy podobně intimní, přemýšlivé a umělecky cenné snímky mohly vznikat i u nás. Jenomže téměř nevznikají. Možná proto, že podpora tu často směřuje k jinému typu tvorby, k projektům zdánlivě ambiciózně­jším, ale nakonec zcela zapomenute­lným. Zkouška dospělosti naopak v paměti rozhodně vydrží.

Ne každý příběh, který se odehrává v Transylván­ii, musí být spektakulá­rní horor. Snímek Zkouška dospělosti je komorní drama ze současnost­i, což ale neznamená, že vnímavé diváky nemůže ničím vyděsit.

Zkouška dospělosti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia