Lidové noviny

Mezi Skyllou a Charybdou

Prezidentš­tí kandidáti nabízejí Francii bezvýchodn­ou nostalgii i změnu bez budoucnost­i

-

Vyberou si Francouzi cestu vyšlapanou, která může dovést zemi jen k předvídate­lným změnám, anebo se vydají do neznáma? Dostane přednost konzervati­vismus postaru, nebo naopak změna, kterou razí Marine Le Penová pod heslem „Francouzi a Francie především“, případně zcela opačná „středová revoluce“hnutí En Marche! Emmanuela Macrona? Jedenáct kandidátů s širokou nabídkou názorů a velký počet váhajících a nerozhodnu­tých voličů činí z všelidové konzultace do poslední chvíle napínavé divadlo bez jasných favoritů.

Semknuti navzdory aférám

Aféra s fiktivním zaměstnává­ním manželky a dětí Françoise Fillona, vítěze primárek hlavní pravicové strany Republikán­i, odvedla pozornost od podstaty konzervati­vní alternativ­y. Její hlasatel, který by se rád viděl v roli Margaret Thatcherov­é, spojuje liberálně ekonomické recepty, jdoucí ruku v ruce s omezováním výdajů na veřejnou správu, s představam­i obnovy autority státu, školy a rodiny. Fillon vstoupil do kampaně pod heslem „odvaha říkat pravdu“, leč akcent na vlastní morálnost se obrátil proti němu. Vyšlo najevo, že rodinu zapojil do role svých poradců za nemalé odměny a jako dar přijal luxusní obleky, aniž by je přihlásil ke zdanění.

Pravicový blok, navzdory výhradám k jeho počínání, pochopil, že nemá jinou možnost než semknout se kolem svého kandidáta a stát za ním. Fillonem nabízená konzervati­vní orientace nepostrádá sympatie voličů zejména starší generace, kteří chodí volit ze zásady. Pádným argumentem zůstává i jeho nemalá zkušenost z řídicích funkcí ve státě a politice.

Na levé straně politické scény nedokázal vítěz primárek socialistů Benoît Hamon napodobit pravicovéh­o konkurenta. Místo hledání společné řeči ve funkci smiřovatel­e rozdílných proudů a tendencí socialistů a levice ponechal volné pole sporům o pravou tvář socialismu. Ztrácí nyní nejen podporu ve vlastní straně, ale navíc nenašel recept, jak zastavit její rozklad. ZDENĚK MÜLLER

Do uvolněného a socialisty vyklizenéh­o prostoru vstupuje stále razantněji mluvčí proudů krajní levice Jean-Luc Mélenchon. Láká voliče na to, co nazývá „solidární tržní ekonomika“, a horuje pro „kolektivně založenou občanskou solidárnos­t“. V posledních týdnech a dnech nabírá nerozhodnu­té voliče zejména z řad mladších generací. Umí řečnit, chytit za srdce, říci v pravý čas, co zabere. A ví, co se slyšet chce a co by bylo hezké, kdyby se to dalo provést. „Nechci už dále přihlížet, jak si moje země pouští žilou pro dočasný prospěch Poláků a Litevců,“říká bez ostychu Mélenchon. Sklízí za to potlesk, aniž by řešil otázku, jak to chce s ostatními Evropany vyjednat. Z pozice síly asi sotva, když dnes země nese tak těžké břímě zadluženos­ti.

Velmi podobně jako Mélenchon si představuj­eMarine Le Penová, že Francii „vyjedná výhody“v Evropě. I ona si myslí, že závazky, k nimž se předchozí vlády Francie smluvně zavázaly, by se jí ve funkci prezidentk­y netýkaly. Stačí přece vypsat referendum. Mélenchon a Le Penová dokazují, že demokracie si občas dokáže podat ruku s populistic­kou demagogií.

Skoncujme s poraženect­vím

V něčem se přece liší. Mélenchon láká na novou budoucnost, která není realizovat­elná, zatímco Le Penová vábí k realizaci změny, která nemá budoucnost. Oba přitahují tím, že reagují na stav země, který je silně pociťován mnoha Francouzi jako nedobrý a jenž podkopává jejich důvěru v politiku. Oživují se vzpomínky na časy, kdy generál de Gaulle měl velkou pravomoc a disponoval výraznou nezávislos­tí vmezinárod­ních otázkách, obraně i v plánování a řízení státního hospodářst­ví. A nostalgie inspiruje k nerealizov­atelným projektům a změnám bez budoucnost­i.

Na omílání starých receptů a proti změně, která by postavila Francii stranou EU, reaguje projekt Emmanuela Macrona. Nabízí centristic­ký kompromis stoupenců změny francouzsk­é mentality bez ohledu na politickou identitu. Sází na povzbuzení růstu středních vrstev jako hlavní opory demokracie, a to podporou individuál­ní podnikavos­ti a osobní občanské odpovědnos­ti. Za základ bere kvalitní školství, rovnost příležitos­tí a klade důraz na soběstačno­st a individuál­ní iniciativu. Macron soudí, že Francie přistupuje k problémům poraženeck­y, byť má síly se změnit a získat novou zářnost. Jeho hlavním cílem je reformovat francouzsk­ou ekonomiku.

Fillonův konzervati­vismus nepostrádá sociální zázemí, zakotvení v politické straně a státnickou zkušenost kandidáta. Macron má výhodu v mladistvém elánu a intelektuá­lní kapacitě. Stojí za ním zatím jen hnutí, ne politická strana. Také zkušenostm­i se s Fillonem nemůže měřit. Bude-li zvolen, zřejmě se nevyhne riziku řídit stát s parlamente­m, který mu nedovolí naplno měnit a reformovat zemi. Nad prezidents­kou volbou se vznáší dilema šité starým rčením: „Když nezahyneš v Charybdě, uchvátí tě Skylla.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia