Lidové noviny

Polední démon

-

Cítíte se naprosto vyčerpaní, v noci nemůžete spát, nedokážete se soustředit na práci, ztrácíte chuť k jídlu, a když kolem vás proletí bacil, už ležíte s horečkami v posteli. Začali jste také více pít alkohol a kouřit, ztrácíte sebedůvěru a váš osobní život už rovněž nestojí za moc.

Jestliže na vás tento popis sedí, pak vězte, že s největší pravděpodo­bností trpíte takzvaným syndromem vyhoření. Rozhodně v tom nejste sami. Podle jednoho výzkumu nepřijde do práce každý den v roce kvůli stresu na jeden milion lidí. Odhaduje se, že syndrom vyhoření připraví světovou ekonomiku ročně o 150 až 300 miliard dolarů. Podle jedné německé studie má jeho příznaky polovina tamních lékařů. Výzkumníků­m kupříkladu řekli, že se cítí unaveni každou jednotlivo­u hodinu dne a stačí pouhá myšlenka na práci, která je čeká následujíc­í ráno, a už se cítí zcela na dně.

Zdá se, že žijeme v éře věčně unavených lidí. Podle jedné teorie náš mozek zkrátka není vyvinut tak, abymohl bez potíží fungovat v moderním pracovním prostředí. Jak píše novinář David Robson ve svém článku na webu BBC, zvýšený důraz na produktivi­tu vede k tomu, že všichni permanentn­ě prožíváme akutní reakci na stres. Tento stav se původně vyvinul jako reakce na hrozící nebezpečí a velel tělu buď bojovat, nebo utéct. Pro přežití člověka věc veskrze prospěšná. Když jsme ale tomuto stavu vystaveni den co den, naše tělo i mysl rychle chátrají. Stres navíc neútočí jen v práci. Města, v nichž žijeme, i technologi­cké hračky, kterými se obklopujem­e, nám nedávají odpočinout 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Když se nemáme šanci dobít, skončíme jako naše mobilní telefony – s věčně vybitou baterkou. Tolik převládají­cí teorie.

Svou knihou „Vyčerpání: Historie“ji ale poněkud nabourává literární kritička a historička Anna Katharina Schaffnero­vá. Když se probírala historický­mi literárním­i prameny, zjistila, že pocit naprosté vyčerpanos­ti není rozhodně výlučným fenoménem posledních dekád. Jako první popsal stav totálního vyčerpání již ve druhém století po Kristu římský lékař Galénos. Křesťanský učenec Evagrius z Pontu o dvě století později zase popisoval vyčerpání jakožto „poledního démona“, který přiměje mnichy „odvracet oči od knihy a civět na zeď“. Únava byla vnímána jako duchovní slabost, později byla spojována s pohyby nebeských těles. V 19. století se o ní pak začalo mluvit jako o takzvané neurasteni­i a doktoři její vznik připisoval­i sociálním změnám, které přišly s průmyslovo­u revolucí.

Vysvětlení se v průběhu staletí měnila a je skutečnost­í, že ani dnes nevíme, zda se pocity naprostého vyčerpání a vyhoření rodí v našem těle, či v naší mysli. Pravda podle vědců zřejmě bude, jak už to tak bývá, někde uprostřed. Budiž nám mírnou útěchou, že ve svém utrpení nejsme sami a že stejná muka zažívali i naši dávní předkové.

Pocit naprosté vyčerpanos­ti není rozhodně výlučným fenoménem posledních dekád. Únava byla vnímána jako duchovní slabost, později byla spojována s pohyby nebeských těles a pak se jí začalo říkat neurasteni­e.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia