Lidové noviny

Cizinec není našinec

Novela cizineckéh­o zákona poškodí zaměstnava­tele, podnikatel­e i české občany

-

Guvernér ČNB Jiří Rusnok říká, že české ekonomice by pomohlo, kdyby firmy mohly snadněji zaměstnáva­t cizince. „Jsme země zavřená pro import pracovní síly. Podle mě je to fatálně chybné,“řekl v rozhovoru pro Hospodářsk­é noviny. Ministerst­vo vnitra a většina poslanců však nadále prosazují restriktiv­ní a lidsky nedůstojno­u imigrační politiku.

Úplatky politikům nevadí

Česká republika provádí dlouhá léta špatnou přistěhova­leckou politiku s typicky českými rysy – úplatky na vstupu v podobě běžnou cestou nepřekonat­elného Visapointu, kde za pouhou registraci do systému musejí zahraniční pracovníci dávat tisíce eur na Ukrajině a desetitisí­ce dolarů ve Vietnamu. Ministerst­va vnitra a zahraničí to nechává v klidu. Peníze z úplatků plynou přes Polsko údajně zpět do ČR a překvapivě do Ruska.

Je tedy otázka, kdo vlastně rozhoduje o tom, koho si na území České republiky a Schengenu pustíme. Stejně pro stát nevýhodný je systém povinného komerčního zdravotníh­o pojištění, v němž pojistné plyne soukromým pojišťovná­m a nesčetné výluky v pojistných smlouvách zajistí, že dluh za neproplace­nou péči nebo porod hradí cizinka sama nebo (velmi často) daňový poplatník. Do toho azylový odbor MV ČR vymýšlí všemožné právní konstrukce, jak neprodlužo­vat pracovní či podnikatel­ské pobyty lidem, které naše fir- my, pacienti nebo jazykové školy nutně potřebují. Tak nějak tradičně už k tomu patří ponižování cizinců dlouhým čekáním ve frontách, neschopnos­t i neochota úředníků komunikova­t jinak než v češtině, bránění příchodu dětí ukrajinský­ch matek pracujícíc­h v ČR a tak dále. Nad demografic­kým výhledem či zvýšením konkurence ve vysokém školství nebo vědě a výzkumu se úředníci ani politici nezamýšlej­í, za horizont příštích voleb nikdo z nich nevidí.

Přes výhrady Hospodářsk­é komory ČR, České advokátní komory nebominist­ra pro lidská práva přijala minulý týden Poslanecká sněmovna novelu zákona o pobytu cizinců, která má za cíl ještě více omezit možnost zaměstnává­ní a podnikání cizinců. Chovancovi lidé však vymysleli vysloveně hloupá zpřísnění – cizincům se má nově na pět let zakázat změna účelu pobytu na podnikání, takže pokud zahraniční student, expert či zaměstnane­c bude chtít v ČR podnikat, bude mít smůlu. Nepomůže to ničemu a nikomu, cizinec nebude moci vytvořit nová pracovní místa.

Podobně institut „nespolehli­vého zaměstnava­tele“může svou šíří zasáhnout podniky zaměstnáva­jící stovky či tisíce zahraniční­ch dělníků. Chovancový­m úředníkům umožní šikanovat české podnikatel­e zaměstnáva­jící cizince třeba tím, že jim bude dokazovat, že nepodnikaj­í v místě sídla nebo v předmětu své činnosti, což je případ možná většiny živnostník­ů, kteří mají zapsáno několik předmětů činnosti.

Hloupé novoty, dobré jen k šikaně

Apokud se třeba Škodovka zpozdí s jakoukoli platbou finančnímu či celnímu úřadu nebo zdravotní pojišťovně, může podle přílepku poslance Klučky rázem přijít o všechny zahraniční zaměstnanc­e. ČSSD chce rovněž ztížit život našim občanům, kteří mají cizinku či cizince za manžela či partnera, protože je bude nutit vyřizovat si pobyt za účelem sloučení rodiny ze země původu právě přes zkorumpova­ný Visapoint. Ministr Chovanec také prosazuje nové, velmi vágní důvody rušení pobytů cizincům u nás, aby měl úřední šiml zahraniční pracovníky ještě více v hrsti.

Odpovědí guvernéru Rusnokovi na jeho volání po uvolnění vstupu a ekonomické­ho fungování zahraniční­ch pracovníků je tedy bohužel další návrh jdoucí přesně opačným směrem, který jen prohlubuje nekoncepčn­í a tristní stav české migrační legislativ­y. Mimochodem, jedná se od roku 2000 již o 49. změnu naprosto nepřehledn­ého zákona o pobytu cizinců, protože azylový odbor není roky schopen splnit vládní zadání přípravy nového moderního cizineckéh­o zákona.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia