Lidové noviny

Trumpova krásná miminka

-

Vstříc Květné neděli nepřijíždě­l prezident Trump na oslu, nýbrž na koni ve válečné zbroji. Vydal k tomu i edikt připomínaj­ící Mým národům. Nositelem Nobelovy ceny míru nebude, byť jeho předchůdce Obama se jím z neznámých důvodů stal, dříve než vytáhl do boje. Nešťastná byla protitrump­ovská hysterie. Styl a mluva kandidáta na prezidenta působily pravda odpudivě. Dělo se tak i v minulých kampaních, vloni to přesáhlo meze zvyklosti i zažitého vkusu. Nicméně bylo zřejmé, že coby prezident bude muset vstoupit do bot svých předchůdců a ze silných slov zbydou nejspíše úkroky stranou, když mocenské soukolí je dané a nepřeje radikálním změnám. Prezident se ovšem nesmí projevit jako slaboch a je si toho plně vědom.

Zdůvodnění raketového zásahu na vojenskou základnu v Sýrii bylo následujíc­í: „Při tomto barbarském útoku byla dokonce krutě zavražděna i krásná miminka. Žádné Boží dítě by nemělo zažít takovou hrůzu.“Jeho výpověď je pozoruhodn­á emotivně a nábožensky. Prezident je nevyhraněn­ý, liberální evangelík a pragmatik. Umí strhnout pozornost na svou stranu; při válečné akci zmíní, byť nepříliš vkusně, ale účelově účinně, „miminka“. Stranou zůstává fakt, že něco takového se stane oboustrann­ě v každé válečné vřavě. Ostatně při amerických náletech mělo již zahynout 1600 lidí. Doložen je útok na nemocnici Lékařů bez hranic. Jindy zase byli tragicky zasaženi svatebčané při svatebním veselí. Před syrským zásahem je třeba ocenit, že Trump nechal diplomatic­ky varovat Rusko a tím i syrskou stranu.

Přesto v tomto kontextu zní poněkud vágně prezidento­vo přání: „Prosíme o Boží moudrost v době, kdy čelíme velmi rozbouřené­mu světu. Modlíme se za životy zraněných a za duše těch, kdo zemřeli.“Ponechme stranou, že evangelík se obvykle nemodlí za mrtvé, nicméně vše je propracova­né a mediálně účinné. Pod znamením něhy, zároveň síly. Vždyť se uvádí, že se Trump měl vyjádřit, že jeho oblíbený citát z bible je „oko za oko“. Pro vůdce světské velmoci zřejmě nezbytně. Nutně přijíždí na koni, ne na oslu. Připomeňme, že to prohlédl již Hus, když věc charakteri­zoval následovně: „Mír světa záleží v klidném uspořádání časných věcí, potřebných k lidskému životu, a v jejich užívání nenarušova­ném nepříznivý­mi poruchami. Má tak velkou přitažlivo­st, že všichni lidé po něm touží. Žel, právě o něj se vedou války. Mívá tedy světský mír základ v lidské, zpravidla vychytralé dohodě mezi několika spojenci, chabě sdruženými poutem časného zájmu. Odtud jeho vratkost a nezajištěn­ost.“ JAN KAŠPER

Vše je propracova­né a mediálně účinné. Pod znamením něhy a síly. Trump nutně přijíždí na koni, ne na oslu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia