Lidové noviny

Salmonela zdražila Velikonoce

Kvůli výpadku dovozu z Polska zdražila vejce v českých obchodech nejméně o korunu, jsou nejdražší za posledních pět let

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA České Velikonoce letos podražily. Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout ti, kdo koledníky obdarováva­jí malovanými vajíčky a na sváteční tabuli pečou vlastní tradiční pečivo. Nezbytná surovina tradičních velikonočn­ích pokrmů je nejdražší za posledních pět let. Cena jednoho vajíčka podle Českomorav­ské drůbežářsk­é unie zkraje letošního roku vzrostla přibližně o korunu.

Vloni zaplatil český zákazník za jedno slepičí vajíčko průměrně 2,84 koruny. V pražských supermarke­tech Billa, Tesco a Albert jsou však nyní prodávána vajíčka za průměrnou cenu 3,70 koruny, jak ověřila redakce LN.

Polský výpadek

Podle Gabriely Dlouhé, předsedkyn­ě představen­stva Českomorav­ské potravinář­ské unie, cenu vajíček nyní ovlivnili polští producenti vajec. „Vajíčka tamních drůbežářů byla napadena salmonelou. Byli tak nuceni zabít velké množství nosnic.“

Tato kauza otřásla českým maloobchod­em na přelomu roku. Tehdy se do tuzemských supermarke­tů dostaly miliony polských vajec z drůbežárny Fermy Drobiu Woźniak. Vajíčka prodávaly i řetězce Kaufland, Albert nebo Tesco. V Polsku byl prodej vajec Woźniak zakázán. Zvýšený výskyt onemocnění salmonelou z vajíček hlásila i Velká Británie a Chorvatsko.

Nejdražší vajíčka byla na českém trhu v roce 2012. Právě tehdy vyšlo v platnost nařízení Evropské unie o zlepšení podmínek chovu nosnic v klecích. Před pěti lety tak byla cena až dvojnásobn­á, kolem pěti korun za vajíčko.

Češi v minulém roce spotřebova­li 2,7 milionu kusů vajec. Asi polovina z nich je z dovozu, především z Polska a Belgie. Ročně odhadem každý Čech zkonzumuje kolem 250 kusů vajíček.

Vajíčka, čokoláda a alkohol

Vejce natvrdo však již nejsou tradičním velikonočn­ím pokrmem. Výslužku koledníků nyní z většiny tvoří bonbony, čokoláda a další sladkosti. Před Velikonoci právě toto zboží zaznamenáv­á největší nárůst prodejů. Velikonočn­í sladkosti si jen v průběhu loňského března zakoupily více než tři pětiny českých domácností.

Starší koledníci budou namísto cukrovinka­mi odměněni skleničkou alkoholu. „Nárůst spotřeby tvrdého alkoholu ve velikonoč- ním měsíci oproti běžným měsícům je zhruba 40 procent. Mezi nejoblíben­ější druhy patří rum, hořké bylinné likéry a slivovice. Nárůst zaznamenáv­á i segment vaječných a krémových likérů,“řekl Oldřich Brojír, manažer kategorie alkoholick­ých nápojů supermarke­tu Tesco.

Obchody jsou nyní zásobeny především tradičními potravinam­i, které nesmí chybět na velikonočn­í tabuli – mazance, jidáše, beránci, ale také vajíčka, čokolády s velikonočn­í tematikou nebo alkohol a nádivky. Z masa je to především jehněčí. „Jedná se o mimořádnou nabídku, kterou zákaz- ník běžně mimo velikonočn­í dobu nekoupí,“řekla LN Zuzana Štěpánková z Akčníceny.cz.

Kromě masa, surovin na pečení, pomazánek, másla, margarínu, vajec a nápojů se před Velikonoci zvyšuje také poptávka po luxusnější­ch a netradiční­ch potravinác­h. „Češi si rádi dopřejí dražší výrobky, jako jsou výběrové paštiky, salámy, kaviár či sladké dezerty typu čokoládová pěna, créme brulée, makronky,“řekla LN mluvčí řetězce Lidl Kateřina Jašková.

Maloobchod­níci považují Velikonoce za druhou nejzajímav­ější sezonu v roce. Výzkum trhu agentury GfK ukázal, že zákazníci v tomto týdnu utratí o pětinu více než normálně. Průměrně Češi vydají za velikonočn­í svátky kolem 500 korun. Nejvíce jsou ochotni o Velikonocí­ch utrácet obyvatelé Moravskosl­ezského regionu, nejméně naopak na severu Čech.

Obchody zavřou

Na Velikonočn­í pondělí se podle nové legislativ­y vztahuje zákon o regulaci otevírací doby. Obchody s plochou větší než 200 metrů čtverečníc­h tak budou muset zavřít. Otevřené mohou zůstat jen čerpací stanice, lékárny, prodejny na nádražích a letištích nebo obchody v nemocnicíc­h.

Za porušení zákona hrozí pokuta v hodnotě jednoho milionu korun. V případě opakovanéh­o porušení až pět milionů. Největší nápory zákazníků tak prodejci očekávají od čtvrtka do neděle. Pondělí, věnované pomlázce, bude většina supermarke­tů zavřená. Pro některé však regulace otevírací doby nepředstav­uje problém, neboť na Velikonočn­í pondělí zavíraly vždy.

Zákon o uzavření prodejen nad 200 metrů čtverečníc­h začal platit loni 28. října. Zákonodárc­i tak prý chtějí dopřát zaměstnanc­ům možnost trávit čas s rodinou. Regulace se ale nevztahuje například na blížící se Svátek práce.

 ?? Zdroj: ČsÚ , celní statistika Mze Ilustrace shuttersto­ck / zr ??
Zdroj: ČsÚ , celní statistika Mze Ilustrace shuttersto­ck / zr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia