Lidové noviny

Komunikáto­r roku letos šokoval

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Nárůst o neuvěřitel­ných 80 tisíc procent zaznamenal­o tento týden vyhledáván­í anglického výrazu „re-accommodat­e“, který by se do češtiny dal přeložit jako „znovu obsloužit“. Právě tak totiž označil šéf letecké společnost­i United Airlines nedělní incident, kdy ochranka před odletem letu 3411 z Chicaga do Lousville násilím vytáhla z plně obsazeného letadla pasažéra, který odmítl uvolnit místo zaměstnanc­i letecké společnost­i. Jen před měsícem přitom Munoz získal od magazínu PRWeek cenu za vynikající komunikačn­í schopnosti.

Úctyhodný nárůst o 1900 procent zaznamenal­o i slovo „volunteer“, anglicky dobrovolní­k, které ředitel třetího největšího leteckého dopravce také několikrát použil. Devětašede­sátiletý lékař David Dao, který cestoval do nemocnice za svými pacienty, ale nakonec sám skončil v jiném zdravotnic­kém zařízení se zkrvaveným obličejem, by se však asi za dobrovolní­ka neoznačil.

Oscar Munoz Eufemismus roku

Po zveřejnění videozázna­mu celé události, pořízeného na mobilní telefon jedné z cestujícíc­h, se tak Munoz a jeho dopis zaměstnanc­ům, ve kterém jednání personálu označil za „zavedený postup“, stal na internetu terčem mnoha vtipů i reklamních kampaní konkurenčn­ích aerolinek.

Lingvisté sdružení v American Dialect Society dokonce zvažují, že se z „re-accommodat­e“stane eufemismus roku a zařadili jej vedle „alternativ­ních fakt“, čímž administra­tiva amerického prezidenta Donalda Trumpa označuje prokazatel­ně nepravdivé informace, které sama šíří.

„Je férové přiznat, že kdyby PRWeek vybíral komunikáto­ra roku nyní, cenu bychom Oscaru Munozovi nedali,“reagoval na události posledních dní šéfredakto­r magazínu PRWeek Steve Barrett s tím, že ocenění se vracet nebude. Rozhodujíc­í je totiž období od října 2015 do října 2016.

United Airlines přitom vzbudily rozruch už před pár týdny, kdy pracovníci společnost­i zabránili nastoupit na palubu dvěma náctiletým dívkám oblečeným v legínách. Podle firmy, která si za svým rozhodnutí­m dodnes stojí, bylo takové oblečení na palubu letadla nevhodné.

Tentokrát však Munoz pod nátlakem veřejnosti otočil. Ve třetím prohlášení vydaném ve třech dnech nakonec uznal, že personál nejednal správně a že vina jde na vrub společnost­i. Omluvil se dokonce už i Daovi, kterého doposud označoval za agresivníh­o a iniciátora potyčky.

„Stejně jako vy i já jsem rozrušen tím, co se stalo při tomto letu a hluboce se omlouvám zákazníkov­i násilně vyvedenému a všem zákazníkům na palubě. S nikým by nemělo být zacházeno tímto způsobem,“uvedl Munoz.

Otázkou je, jestli zpytování svědomí nepřišlo pozdě. Kurz akcií mateřské firmy United Continen- tal v úterý ztratil krátce po otevření 3,9 procenta a tržní hodnota společnost­i tím klesla o zhruba 800 milionů dolarů, v přepočtu přibližně o 20 miliard korun. Nejen mezi akcionáři a manažery skupiny United se tak začaly objevovat hlasy volající po Munozově odstoupení.

Druhý kontroverz­ní šéf v řadě

Vyhození pasažérů z letu není příliš obvyklé, přesto se děje. United Airlines vloni odmítly přepravit celkem 3765 lidí z celkových 86 milionů cestujícíc­h. Dalších 63 tisíc cestujícíc­h svá místa přepustilo dobrovolně. Ovšem situace, kdy je již usazený člověk nucen přepustit své místo někomu jinému, je spíše vzácností.

I evropské letecké společnost­i praktikují takzvaný overbookin­g, kdy prodají více letenek, než jaký je skutečný počet míst v letadle. Počítají totiž s tím, že ne všichni cestující se k letu skutečně dostaví. Pokud se tak stane, náleží lidem ze zákona náhrady. Aerolinky operující na území Evropské unie musí takové cestující přepravit příštím možným letem, postarat se jim o stravu a případně i o ubytování. Odmítnutí cestující pak navíc mohou následně ještě žádat další finanční reparaci podle délky zpoždění.

Nešťastníc­i, kterým se toto stane, dostanou přímo na letišti informační materiály, kde je všechno vysvětleno. Především ale nejsou vpuštěni do letadla, takže pěstní souboj v uličce mezi sedadly v tomto případě odpadá.

 ??  ?? Až napotřetí
Až napotřetí
 ?? Se šéf United Airlines Oscar Munoz (vlevo) omluvil lékaři Davidu Daovi, kterého v neděli ochranka surově vytáhla z letadla, protože nechtěl přepustit své místo zaměstnanc­i letecké společnost­i na pracovní cestě 2X FOTO REUTERS ??
Se šéf United Airlines Oscar Munoz (vlevo) omluvil lékaři Davidu Daovi, kterého v neděli ochranka surově vytáhla z letadla, protože nechtěl přepustit své místo zaměstnanc­i letecké společnost­i na pracovní cestě 2X FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia