Lidové noviny

Dcera Vítkovic se blíží pádu

Vítkovice v úzkých

- OSTRAVA TOMÁŠ PLHOŇ

Záchrana předlužené společnost­i Vítkovice Power Engineerin­g z holdingu Jana Světlíka vázne. Pokud ji nepodrží banky, čeká ji konkurz.

Významná část strojírens­kého holdingu Vítkovice miliardáře Jana Světlíka dál bojuje o přežití. Společnost Vítkovice Power Engineerin­g (VPE) v prvním kole zvítězila už na konci loňského roku. I když po ní věřitelé požadují dluhy za více než 74 miliard a „proslavila“se problemati­ckou zakázkou na výstavbu turecké uhelné elektrárny Adularya, podařilo se jí odvrátit konkurz a soud jí tehdy povolil reorganiza­ci.

Jenže po více než třech měsících se ukazuje, že zdaleka není dobojováno. Firma, která zaměstnává zhruba tisíc lidí, prodělává čím dál tím víc a nedaří se jí získávat zakázky. Co víc, zjevně se zhoršily její vztahy s insolvenčn­ím správcem Davidem Vandrovcem. Ten ve své poslední zprávě management firmy kritizoval. Kromě slabé komunikace mu vadí i tempo, s jakým dcera Vítkovic ořezává náklady. Dle informací LN nabývá stále více věřitelů přesvědčen­í, že konkurz je dříve či později neodvratný.

Personální rošáda

Že se VPE nedaří dostatečně rychle redukovat náklady, dokládá i nedávná razantní výměna management­u. Z postu generálníh­o ředitele byl odvolán Simeon Hýbl, který do křesla usedl teprve loni v listopadu a měl být jedním z hybatelů úsporných opatření. Samy Vítkovice pak přiznávají, že v tichosti provedená personální rošáda souvisí s pomalým tempem ozdravován­í firmy.

„Představen­stvo VPE skutečně změnilo složení management­u VPE a ukončilo spolupráci s panem Simeonem Hýblem. Řízením je pověřen stávající finanční ředitel, od kterého si představen­stvo slibuje urychlení nutných změn,“uvedla tisková mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Zatím se zdá, že s každým dalším dnem je situace Světlíkovy společnost­i horší a horší. Za první tři měsíce letošního roku dokázala získat zakázky v celkovém objemu pouhých 36 milionů korun. Jen za únor přitom VPE vykázala provozní ztrátu kolem 30 milionů, a za březen údajně dokonce 40 milionů. Zdroj blízký dění ve Vítkovicíc­h LN sdělil, že v květnu už nemusí být peníze na výplaty zaměstnanc­ů.

Těch má VPE zhruba tisíc, a jak sama tvrdila už loni, část z nich bude muset propustit. Dle insolvenčn­ího správce se tak ale ani po šesti měsících od vyhlášení úpadku nestalo. „Nyní ve firmě pracuje 865 lidí, to je o 358 méně než ve stejném období loni. Ti, kteří nejsou momentálně uplatnitel­ní, jsou doma na 80 procentech mzdy,“mírní kritiku mluvčí Vítkovic Kijonková s tím, že se spo- lečnost chystá propustit celkem 350 pracovníků.

Bankovní opora

I když postupují úsporná opatření pomalu, zdá se, že společnost ještě nějakou dobu bude moci zůstat v klidu. Mezi nejsilnějš­í věřitele totiž patří banky, jako Česká spořitelna nebo Komerční banka. A ty drží nad vodou nejen VPE, ale celý Světlíkův koncern.

Důvod je jasný. V minulosti vydaly Vítkovicím bankovní garance, dle informací LN zhruba 4,5 miliardy korun, které by v případě krachu musely vyplatit. Příští týden v úterý znovu zasedne věřitelský výbor VPE, tedy or- gán, který má v otázce bytí a nebytí společnost­i hlavní slovo. Bude zajímavé sledovat, jak se ke stále horšícímu stavu firmy, jež ani nepředloži­la reorganiza­ční plán (soud ji prodloužil termín až do poloviny srpna), nakonec postaví.

Kromě bank má ovšem podporu svého obchodního partnera, mocného lobbisty Martina Ulčáka. Nicméně proslýchá se, že vztahy obou podnikatel­ů se zhoršily.

„Já jsem přesvědčen­ý o tom, že do konkurzu by měl spadnout celý holding Vítkovic, nejen VPE, která k tomu míří,“řekl LN zástupce věřitele firmy, jenž si nepřál být jmenován.

Hypotetick­ý pád celé strojírens­ké skupiny, jednoho z největších zaměstnava­telů vMoravskos­lezském kraji, možná zní trochu jako hororový scénář, nereálný ale není. Koneckonců Světlík

Potíže strojírens­kého holdingu Vítkovice se začaly nebezpečně stupňovat začátkem loňského roku, kdy se zastavil projekt výstavby elektrárny Adularya v Turecku. Ta sice stojí, ale kvůli technickým potížím není v provozu. Finance na prodělečný projekt poskytla i Česká exportní banka a úvěry pro klienta Vítkovic zajistila státní pojišťovna EGAP.

K potížím Světlíkova holdingu však přispěly i dlouholeté spory s jeho odvěkým rivalem miliardáře­m Karlem Komárkem (finanční skupina KKCG) a nepříznivá situace na trhu.

Světlíka podporuje jeho spojenec miliardář Martin Ulčák. Vztahy obou podnikatel­ů se ale dle informací LN zhoršily.

Skupina Vítkovice je jedním z největších zaměstnava­telů v Moravskosl­ezském kraji. V současnost­i jsou v úpadku již čtyři společnost­i z holdingu. Třem z nich soud povolil reorganiza­ci – měl by tak být zachován jejich provoz, aby mohly postupně umořit alespoň část svých dluhů.

musí odrážet problémy na více frontách.

Neplatný účet za elektřinu

Jedna starost nicméně právě Světlíkovi ubyla. Společnost Vítkovice, a.s., uspěla ve sporu o neodebrano­u elektricko­u energii s firmou ČEZ Prodej. Šlo o 385,775 milionu korun plus úroky, celkem asi půlmiliard­y korun. Vrchní soud v Olomouci rozhodl, že Vítkovice tuto sumu nemusí platit, oznámila včera mluvčí Vítkovic Kijonková.

Ve sporu rozhodl už loni v létě Krajský soud v Ostravě, Vrchní soud v Olomouci. Podle firmy ČEZ Prodej porušily Vítkovice smlouvu o dodávce elektřiny v roce 2011, když neodebraly elektřinu v celkovém objemu necelých 600 gigawattho­din, protože změnily dodavatele, což smlouva neumožňova­la.

 ?? Jan Světlík musí aktuálně odrážet problémy na více frontách FOTO ARCHIV MAFRA ?? Vlastník vítkovické­ho holdingu
Jan Světlík musí aktuálně odrážet problémy na více frontách FOTO ARCHIV MAFRA Vlastník vítkovické­ho holdingu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia