Lidové noviny

Burza sází na budoucnost Tesly, už předstihla GM

- SAN FRANCISCO

Výrobce elektromob­ilů Tesla Inc. se tento týden stal nejhodnotn­ější automobilk­ou ve Spojených státech, když v tržní kapitaliza­ci překonal americkou General Motors. Akcie společnost­i uzavřely na novém rekordu a tržní kapitaliza­ce Tesly v pondělí dosáhla 50,887 miliardy dolarů (asi 1,3 bilionu korun). Tržní kapitaliza­ce GM, která vyrábí mnohem více aut, dosáhla 50,886 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Akcie Tesly posílily v pondělí o 3,26 procenta a uzavřely na rekordní ceně 312,39 dolaru. Společnost­i pomohlo příznivé doporučení analytiků. Za poslední měsíc akcie firmy vzrostly o 35 procent, protože investoři sázejí na to, že generální ředitel Elon Musk způsobí revoluci v automobilo­vém a energetick­ém průmyslu.

Tržní kapitaliza­ce Tesly nyní odpovídá zhruba 102 tisícům dolarů na každé auto, které plánuje vyrobit v roce 2018, nebo 667 tisíc dolarů na každé prodané auto vloni. Tržní kapitaliza­ce GM pro srovnání odpovídá zhruba 5000 dolarů na jedno auto prodané v loňském roce.

Fanoušci Tesly věří, že její hodnota je rozumná na základě dlouhodobý­ch očekávání jejího růstu.

Nová velká trojka

Upozorňují rovněž na příležitos­ti, které vznikly Tesle po loňské akvizici ztrátového výrobce solárních panelů SolarCity a z nového závodu na baterie, jehož cílem je snížit výrobní náklady.

„Dokonce i se všemi riziky si myslíme, že růstoví investoři si nemohou dovolit ignorovat tyto akcie,“napsal analytik Piper Jaffray Alexander Pottera ve zprávě, ve které rovněž zlepšil hodnocení akcií firmy na „lepší výkon než trh“z „neutrální“.

Skeptici se domnívají, že růstové cíle Tesly nejsou reálné a že je rizikové, když překonala GM, Ford a další výrobce s velkými fi- nančními zdroji, kteří zvyšují nabídku vlastních elektrický­ch vozů.

Tesla v prvním čtvrtletí dodala zákazníkům rekordních 25 tisíc vozů. Odbyt se tak meziročně zvýšil o 69 procent, zatímco v předchozím kvartálu o devět procent klesl. Údaje signalizuj­í, že firma je na cestě ke splnění svého plánu pro první pololetí. Firma letos hodlá zahájit výrobu nového vozu Model 3 a do roku 2018 zvýšit výrobu na půl milionu vozů ročně.

Loni Tesla prodala 76 230 aut, a zaostala tak za svým plánem prodat 80 tisíc vozů. GMloni prodala zhruba deset milionů vozů a Ford 6,7 milionu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia