Lidové noviny

31 milionů turistů v Česku

-

Česka přijelo loni

rekordních 31,1 milionu zahraniční­ch návštěvník­ů,

tedy meziročně o 11,7 procenta více. V tuzemských hotelech, penzionech, kempech a soukromých zařízeních se jich z toho ubytovalo 12,2 milionu. Dalších 16,2 milionu byli jednodenní návštěvníc­i a v případě 2,6 milionu cizinců šlo o tranzitují­cí návštěvník­y. Agentura CzechTouri­sm uvedla, že ve srovnání s rokem 2015 vzrostl počet zahraniční­ch účastníků cestovního ruchu o 3,3 milionu. Zahraniční návštěvníc­i loni utratili podle odhadu celkem 206 miliard korun. Ve srovnání s rokem 2015 tak vzrostly jejich celkové výdaje o 22 miliard korun, tedy o 10,5 procenta.

po zprávě o stavu zásob ve Spojených státech smazaly předchozí zisky a klesají. Zásoby sice nečekaně klesly, v důležitém překladišt­i však rostly a zpráva také ukázala, že těžba v USA se zvyšuje, což naznačuje, že dodávky na trhy zůstanou nadále vysoké. Cena severomořs­ké ropy Brent včera klesla o 0,4 procenta na 56,03 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila ve stejnou dobu o 0,2 procenta na 53,29 dolaru za barel.

ropy růstu světového obchodu

v letošním roce zrychlí na 2,4 procenta z loňských 1,3 procenta. Předpovědě­la to včera Světová obchodní organizace (WTO). Poukázala ale zároveň na „hlubokou nejistotu“ohledně politickéh­o a ekonomické­ho vývoje, zejména ve Spojených státech. Oživení světové ekonomiky po šesti letech neuspokoji­vého hospodářsk­ého růstu začíná nabírat na tempu. Čelí však řadě potenciáln­ích hrozeb, od politické nejistoty po protekcion­ismus, uvedl také Mezinárodn­í měnový fond.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia