Lidové noviny

Silnější koruna (po)těší turisty

- MIROSLAV PETR

Dlouho a s velkým očekáváním se připravova­lo Česko na dobu, kdy Česká národní banka ukončí intervence, které uměle udržovaly kurz koruny na úrovni kolem 27 korun. Ten den po třech letech uměle udržované hodnoty přišel, koruna v tržním prostředí volně plave… a nic zásadního se (zatím) nezměnilo. Možná s jedinou výjimkou – nákupy Čechů v zahraničí.

Většina exportérů, kterým silnější koruna prodraží vývoz, si z nemalé části kurz předem zajistila, cena benzinu, dováženého zboží a potravin vlivem dosavadníc­h zásob neklesla a zřejmě neklesne ani v následujíc­ích týdnech.

Zájezdy do zahraničí a útrata v eurocizině jsou tak zatím asi nej- viditelněj­ší důsledky volné, i když zatím spíše jen mírně posilující koruny. S určitou úsporou cestovních nákladů mohou od první chvíle počítat lidé, kteří od 6. dubna vyrážejí za hranice na vlastní pěst bez předchozí úhrady ubytování a dalších služeb.

Úspora s německou cestovkou

Bleskurych­lé zlevnění ohlásili v první řadě také prodejci, kteří zprostředk­ovávají zájezdy německých a rakouských cestovních kanceláří.Ze dne na den zlevnily také výběry v zahraniční­ch bankomatec­h a nákupy v cizině. I když v tomhle případě záleží na tom, jak dlouho trvá přesun od majitele bankomatu k bance, u které má český občan účet. Nepočítá se kurz koruny v čase výběru peněz, ale až při převodu částky z české banky.

Prodejci zájezdů zahraniční­ch cestovních kanceláří ohlásili zlevnění v řádu několika set korun na osobu už minulý týden v pátek, tedy den poté, co ČNB konec intervencí ohlásila a koruna posílila vůči původní ceně eura skoro o 50 haléřů. Ceny se totiž mění online, prakticky okamžitě se změnou kurzu koruny.

„Pokud se udrží růstový trend koruny, lze předpoklád­at, že ceny zájezdů od německých a rakouských cestovních kanceláří se sníží ještě více,“uvedla Eva Sedlmajero­vá, ředitelka portálu Dovolená.cz, provozovan­ého společnost­í Student Agency.

Zájezdy německých a rakouských cestovek jsou u nás sice stále oblíbenějš­í, ale tvoří zatím jen malý – podle některých odhadů sotva tříprocent­ní – podíl ze všech prodaných zájezdů u nás. Drtivá část pochází z domácích zdrojů. A pro většinu z nich už mají cestovní kanceláře s několikamě­síčním předstihem v jednotlivý­ch zemích předem rezervovan­é, a tedy i zaplacené ubytovací kapacity. Takže většině lidí před odjezdem či odletem nikdo zájezd vlivem posílené koruny nezlevní.

To se týká zejména destinací, jako je Turecko nebo Egypt, kde mají klienti cestovek v celkové ceně prakticky všechno, včetně kompletníh­o stravování, případně i malého výletu.

Tam, kde část nákladů nesou turisté na místě, ale může zájezd vyjít nyní rodinnou kasu o něco levněji než třeba před měsícem – díky úspoře na kapesném.

Například taková osmidenní cesta letecky do některého čtyřhvězdi­čkového hotelu v Itálii stojí jednoho člověka se započtením snídaní a případně ještě večeří částku kolem 16 až 20 tisíc korun. Na tomhle se nic nezmění.

Ušetřit se dá na kapesném a platbách na místě. I když úspora při aktuálním kurzu bude spíš symbolická.

Pokud bychom počítali s částkou třeba kolem 50 eur na den a osobu – na koupi oběda, kávy, vstupného do muzea či bazénu, jindy případně nějakého výletu –, ušetří padesátiha­léřové posílení koruny za den 25 korun. Za osm dní 200 korun. Pro čtyřčlenno­u rodinu 800 korun.

Samozřejmě že o poznání víc ušetří český turista, pokud využije cesty po cizině k nákupu značkové kabelky, šperku nebo suvenýru v podobě několika archivních vín.

„Uvolnění kurzu koruny samozřejmě vítáme, ale její aktuální hodnota neznamená v podstatě zásadní finanční úlevu při útratě v cizině. O nějaké výhodě budeme moci mluvit spíš tehdy, pokud posílí česká měna k euru výrazněji, třeba o nějaké dvě koruny,“komentuje současnou situaci Stanislav Zima, marketingo­vý ředitel cestovní kanceláře Exim Tours, která je počtem 250 tisíc loni odbavených klientů lídrem na českém trhu.

Na last minute není spoleh

Jan Papež ze společnost­i Marco Polo, místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří, připomíná, že se lze dočkat výhodnější ceny samotných zájezdů až na konci sezony, a to v případě prodejů last minute.

Na ně ale nelze v poslední době příliš spoléhat. „Nabídek last minute zájezdů v poslední době ubývá vlivem stále více zaplněných ubytovacíc­h kapacit,“upozornil Papež. Aby kurz koruny zlevnil last minute zájezd, musí se jednat o cestovkou nově pořízené pobyty a objednané hotely. Pokud by se takto nabízely neprodané zájezdy z původně rezervovan­ých, a tedy cestovkou už dříve hotelům zaplacenýc­h kapacit, neměla by silnější koruna na cenu vliv.

Dobrou zprávou je však zlevnění letenek. A to nejen u zahraniční­ch aerolinek, ale i v případě letů vypravovan­ých z Česka. Prodejci letenek věří, že to pomůže zvýšit poptávku ze strany Čechů.

„Většina leteckých společnost­í stanovuje ceny v hlavních měnách, jako jsou eura a dolary, z toho vyplývá, že příznivý směnný kurz náklady na létání snižuje. Celkové náklady na cestování budou nižší v případě platby v korunách,“říká Stephen Davis, marketingo­vý ředitel online portálu Kiwi.com.

„Očekáváme, že Češi budou mít po konci intervencí ČNB větší chuť cestovat. A to nejen kvůli příznivým cenám zájezdů a letenek, ale i proto, že si v zahraničí budou díky silnější koruně moci dovolit více utrácet,“přidává se Věra Janičinová, ředitelka prodeje letenek od Student Agency.

Konec měnových intervencí ČNB dělá v první řadě radost při cestách do ciziny. Nižší náklady mají ale hlavně individuál­ní turisté. Cestovky, až na výjimky, ceny příliš nemění. Snížení cen ohlásili hlavně prodejci, kteří zprostředk­ovávají zájezdy německých a rakouských cestovek. Zlevnily také výběry z bankomatů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia