Lidové noviny

Benzin zlevní, ale nejspíš jen v cizině

-

Zdálo by se, že silnější koruna přispěje také k silnější kapse řidičů při tankování u čerpacích stanic. Výhodnější cena benzinu a nafty ale potěší české motoristy spíš jen při nákupu v cizině. U nás na benzinkách hned tak vliv ukončení měnových intervencí České národní banky a případného posílení koruny vůči euru nepoznáme.

Velkoobcho­dní ceny pro český trh se počítají z ceny, za jakou se v dolarech obchoduje benzin a diesel na burze v Rotterdamu. Dolar je s eurem natolik provázaný, že i na něm by se měla částečně změna kurzu mezi korunou a eurem projevit. Jenže vzájemný vliv je malý. A nefunguje vždycky.

Koruna od uvolnění měny minulý čtvrtek posílila vůči euru o 40 haléřů, hodnota dolaru se ale prakticky nezměnila. A i kdyby ano, rozdíl v řádu haléřů až desetníků zanikne v dalších vlivech, jako je cena ropy (burzy) nebo marže pumpařů. A bylo to vidět hned v uplynulém týdnu. Koruna sice posílila, ale to nestačilo eliminovat vliv zdražující ropy, takže české pumpy tento týden zdražují k ceně 31 korun za litr. Uvolnění kurzu koruny však pomůže českým řidičům při tankování v cizině. K viditelné úspoře by však došlo v případě, že by koruna zlevnila vůči euru aspoň o dvě koruny oproti 27 korunám z minulého týdne. Nynější rozdíl zhruba 40 haléřů peněženkám řidičů uleví jen trochu. I bez změn kurzu koruny patří ale české benzinky k nejlevnějš­ím v Evropě. Levnější pumpy má například Bulharsko nebo Polsko – tam benzin (95% oktan) vyjde skoro o dvě koruny levněji. Na druhé straně třeba v Itálii je o zhruba deset korun dražší. pet

Kam Češi jezdí nejčastěji

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia