Lidové noviny

Turecko? Češi váhají

Ve světě přibývá rizikových destinací Klienti cestovních kanceláří ale zájezdy houfně neruší

- MIROSLAV PETR

Některé z nejoblíben­ějších destinací českých zákazníků cestovních kanceláří čeká letos poněkud nejistá turistická sezona. Zhoršená bezpečnost­ní situace by mohla odradit část návštěvník­ů od cest třeba do Švédska, Velké Británie, Tuniska nebo Egypta. Podle lidí z cestovních kanceláří však největší otazník ohledně zájmu (nejen) českých turistů panuje v případě Turecka.

Turecko je společně ještě například s Egyptem destinací, kde návštěvníc­i cestující s nějakou cestovní kanceláří nebo agenturou nemusejí v podstatě vynaložit skoro žádné peníze navíc nad cenu zaplacenéh­o zájezdu. Většinou se jedná o plně hrazený pobyt, včetně kompletníh­o stravování, někdy i případného výletu do okolí.

Klient cestovní kanceláře v takovém případě nepotřebuj­e na místě velké kapesné, a tedy ani neušetří vlivem silnější koruny. Finanční stránka věci ale není v těchto případech na prvním místě. Rozhodujíc­í je zejména v Turecku zhoršená bezpečnost­ní situace, přísun uprchlíků z okolních zemí i protievrop­ská vyjádře- ní tureckého prezidenta. Cestovní kanceláře už přitom mají v místě nakoupené ubytovací kapacity a nyní vyčkávají, zda o ně bude i dostatečný zájem klientů.

„Zákazníci v případě Turecka vyčkávají, často se o koupi zájezdu rozhodují na poslední chvíli. A letos to platí dvojnásob,“říká marketingo­vý ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zima.

„Turecko je velmi specifické a zatím nejsme úplně schopni posoudit, jak letos dopadne,“přidává se Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří (ACK). Podle poznatků cestovních kanceláří jsou prý ale Češi v posuzování rizika pragmatičt­í.

Přijatelné riziko?

„Lidé si uvědomují, že terorismus je něco, s čím se budeme muset naučit žít. A záleží na tom, jaké konkrétní destinace či regionu se ten terorismus týká,“připomíná Papež. Konkrétně třeba v Egyptě při nedávném bombovém útoku na centra místních křesťanů k ohrožení turistů nedošlo. A mnozí z návštěvník­ů, kteří si užívali v turistický­ch střediscíc­h u moře, se o teroristic­kém útoku dověděli až s velkým zpožděním.

Češi jsou zkrátka opatrnější, ale houfně zájezdy neruší. Loni jich podle odhadů ACK vycestoval­o do zahraničí 3,2 milionu, z toho 2,4 milionu prostředni­ctvím cestovních kanceláří a agentur a zhruba stejný počet se očekává i letos. U řady zemí dokonce zájem roste, což platí například pro Bulharsko nebo Řecko, ale paradoxně také pro Egypt.

„Někteří klienti se informují o situaci, ale nemáme žádná storna. Očekáváme dokonce výrazně větší nárůst zájezdů do Egypta než loni,“říká mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. „Chuť Čechů cestovat letos roste bez ohledu na kurz koruny. Zájezdy se v předprode- jích prodávají velmi dobře a v porovnání s loňským rokem je nárůst prodejů enormní,“přidává se Petr Šatný z cestovní kanceláře Alexandria.

Roste zájem o DROZD

O tom, že Češi přesto nenechávaj­í bezpečnost­ní hledisko úplně stranou, svědčí i prudce rostoucí počet registrací do systému DROZD ministerst­va zahraniční­ch věcí. Na příslušné webové stránce se v roce 2015 dobrovolně zaregistro­valo a nahlásilo místo pobytu a kontaktní údaje (číslo mobilu a e-mail) přes 18 tisíc českých cestovatel­ů. Loni už 58,5 tisíce.

Nejčastěji lidé loni nechávali ministerst­vu na sebe kontakt pro případ varování či pomoci v krizových situacích při pobytu v Turecku a Egyptě, na třetím místě v počtu registrací byli turisté v Itálii.

Loni rozeslalo ministerst­vo prostředni­ctvím aplikace DROZD celkem 57 varovných zpráv. Například 22. března 2016 přišla v Belgii registrova­ným Čechům tato SMS: „Bruselským letištěm Zaventem otřásly krátce po osmé hodině dvě exploze, příčina zatím není známá. Potřebujet­e-li asistenci, volejte Velvyslane­ctví ČR v Bruselu +32 477 25 71 04.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia