Lidové noviny

Moderní KHL? Je dvacet let pozadu

Program finále extraligy

- JAROSLAV TOMAS

Angažmá v hokejové KHL, to je šance zabezpečit se do konce života. Po sportovní stránce však můžete být nešťastní. „Příště bych hodně zvažoval, jestli tam jít,“vykládá liberecký útočník Jakub Valský, jehož zítra čeká první extraligov­é finále, po zkušenosti ze Slovanu Bratislava.

Co v KHL bylo špatně?

Jde o celý systém přípravy a způsob hokeje. Hráči jsou tam fyzicky zničení z nesmyslně dlouhých a náročných tréninků. Všechno tam funguje na dvacet let starých a dávno překonanýc­h poznatcích. Hokej tam není dynamický, ale vytrvalost­ní sport.

Byl jste překvapený, že je KHL tak pozadu?

Říká se, že je to druhá nejlepší liga na světě. Ano, je, ale jen díky tomu, že zaplatí hráče. Pusťte si ten hokej ale v televizi a nebude vás bavit. Je pár zápasů, které se povedou, jinak je to bez soubojů, v obloukách. Hraje se tam v laktátu.

Nebyl pro vás rozdíl o to silnější, že jste z Liberce zvyklý na modernu?

Bavili jsme se o tom s kondičním trenérem Pařezem a jeho to ani nepřekvapo­valo. Bohužel to takhle funguje i v některých českých týmech. Nerozumím, že to ještě pořád všude nepochopil­i a nevzali si z Liberce příklad. Loni mohli říct, že to byla náhoda, ale teď je vidět, že směr je jasně daný. Udává ho NHL, to je ce- losvětová značka. Kdo chce razit staré metody, ten je sám proti sobě. Prostě to nefunguje.

Popište největší rozdíly.

Už po prvním dnu ve Slovanu jsem věděl, že je všechno špatně. Měli jsme totiž hodinu a půl na ledě, pak posilovnu a po obědě další dvě várky. Tohle prostě nejde ustát. Ze začátku jsem na ledě všechny předjížděl, ale postupem času jsem zapadl do šedi. Všichni se divili, co se se mnou stalo, ale já říkal: Nedivte se, vždyť jsem zatavený.

Nebylo kde brát.

Přesně, připadal jsem si jako Usain Bolt, kterého dali na maraton. Tělo nevědělo, co dělat. Nohy nechtěly jít rychle, protože z tréninků byly zvyklé na jedno tempo. Když jsem se vrátil do Liberce, tak mi dlouho trvalo, než jsem to předělal zpátky.

Užíváte si teď extraligov­ý hokej?

Jasně, že jo. Nemůžete chodit na zimák a přemýšlet o tom, jestli to vydržíte a jestli mě zase ne- Zítra, 17.20: Liberec–Brno Sobota, 17.00: Liberec–Brno 18. 4., 17.20: Brno–Liberec 19. 4., 17.20: Brno–Liberec 22. 4., 14.20: Liberec–Brno 24. 4., 17.20: Brno–Liberec 26. 4., 17.20: Liberec–Brno

Hraje se na čtyři vítězné zápasy.

Co na trénování ve Slovanu říkal třeba Tomáš Kundrátek, který hrál v Americe?

Každý jsme jiný. Někomu vyhovuje to, někomu ono. Pak jsou hráči jako třeba Kovář v Magnitogor­sku, kteří jsou flegmatici a je jim to jedno. To platí i o Kundrátkov­i. Pak je typ hráče jako já, po kterém se chce něco, co mu není vlastní.

Vy jste krátké a intenzivní tréninky objevil ještě před příchodem do Liberce, viďte?

Když jsem začínal, tak se nehrálo na mladý. Neexistova­lo, aby byl v týmu devatenáct­iletý kluk. Na Kladně jich pár bylo, ale ti šli hned do NHL a dneska tam hrajou, protože to byli fakt talenti. Já věděl, že moje jediná šance je ve čtvrté lajně, být buldok a prostě to bourat. Jelikož jsem moc šancí na ledě nedostával, tak jsem šel s každým pukem přímočaře do brány. V tom jsem se našel a zdo- konaloval se, abych byl rychlejší než ostatní kluci.

Takže jste se podle toho začal fyzicky připravova­t?

Ano. Když jsem byl mladší, bylo mi vytýkáno, že mám šikovné ruce, ale chybí mi nohy. No, a nakonec se staly mou předností.

Vyhledával jste si sám trenéry?

Vždycky jsem trénoval navíc. Měl jsem všechno vydřený, později jsem našel kondiční trenéry, se kterými jsem na tom pracoval.

V Kladně?

Tam ani moc ne. Měl jsem jednoho v Praze a jednoho v Liberci. Díky nim jsem udělal v dynamice krok navíc. Vždycky se můžete posouvat a nezáleží na věku. Když někdo říká, že se nemůžete ve 27 letech zlepšit, tak já tvrdím, že můžete.

Co když dostanete zase nabídku z KHL?

Na jednu stránku víte, že si tam můžete vydělat, na druhou, že to bude po sportovní stránce na houby. Bylo by to hodně na zvážení. Teď už vím, jak tam týmy vypadají, jak to tam funguje, jak vypadají města. Muselo by to mít hlavu a patu. Muselo by to být dostatečně finančně zajímavé, aby se těch osm měsíců dalo přežít.

Nehrála ve vašem návratu roli také ekonomická nejistota ve Slovanu?

Ano, ale to jsem věděl dopředu. Šlo především o sportovní věci, věděl jsem, že se tímhle směrem nechci ubírat. Proto jsem se rozhodl vrátit do Liberce a navázat na loňskou sezonu. A jsem šťastný. Kdybych se nevrátil, tak už bych měl dávno po sezoně, takhle bojuju o titul. Užívám si každý den navíc a uvědomuju si, že tomu musím hodně dávat.

I kvůli tomu, abyste dostal šanci bojovat o mistrovstv­í světa?

Nebudu lhát: je to můj úkol. Chci odvést co nejlepší výsledky v Liberci, abych tu šanci dostal. Nechci brečet, ale měl jsem ji dostat už loni, kdy jsem prožil asi nejlepší sezonu v kariéře. Mistrovstv­í je můj sen a dělám pro něj maximum.

 ?? Nasbíral za Liberec ve 12 zápasech play off pět asistencí a stejný počet branek FOTO ČTK ?? Útočník Jakub Valský
Nasbíral za Liberec ve 12 zápasech play off pět asistencí a stejný počet branek FOTO ČTK Útočník Jakub Valský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia