Lidové noviny

Počeštěná Američanka Vaughnová: USK je top tým

- MIROSLAV NĚMÝ

PRAHA Možná se v těch slovech zrcadlí i její americké sebevědomí. Tedy americko-české, abychom byli přesní. „Nálada je stejná. Normální. Musíme být maximálně koncentrov­ané, ale taky jsme ve Final Four už potřetí za sebou,“říká opora basketbali­stek USK Praha před klubovým vrcholem sezony. Do něj půjde poprvé již s českým občanstvím.

V roce 2015 byla na domácím hřišti ona zvolena MVP, tou nejužitečn­ější ze všech. „Ty pocity jsou stále živé. Něco takového vám v paměti zůstane navždy,“rozzáří se Vaughnová při vzpomínkác­h na premiérový titul USK v Eurolize.

Nyní je tu pokus o další úspěch, Pražanky od zítřka budou bojovat ve Final Four v Jekatěrinb­urgu. Začínají v 18.30 semifinále s Kurskem. „Beru jako ohromnou výsadu, že jsme se tam dostaly znovu. Že pokračujem­e v nastavené práci. To, že náležíme mezi top týmy Evropy, je skvělý pocit,“líčí 30letá Vaughnová.

Právě čahounka Vaughnová patří k tvářím USK, který se tak pevně uchytil mezi elitou kontinentu.

Kia Vaughnová

„Dynastie? To ještě ne. Musíme pokračovat v tvrdé práci a navazovat dál na to, co jsme dokázaly dosud,“burcuje s tím, že „jen“jeden titul nestačí. „Když už ve Final Four jste, což chcete celou sezonu, pak chcete i vyhrát.“

I proto, že tohle angažmá pro ni neznamená žádný „žoldácký“poměr. Ba naopak: k barvám USK má silný, hluboký vztah. „Praha je místo, kde jsem v celé své basketbalo­vé kariéře nejdéle, ať už se bavíme o té vysokoškol­ské, o hraní vWNBA, nebo v Evropě. Je to můj druhý domov,“říká Vaughnová – i proto letos dotáhla snahu o české občanství a v červnu bude reprezento­vat na domácím mistrovstv­í Evropy.

Na tyhle zcela nové myšlenky přijde čas, teď je na řadě cosi, co již dobře zná. Ale co nezevšední. „Final Four je pokaždé výsada,“pokyne hlavou.

USK na papíře stojí za sokyněmi, ruský Kursk a Jekatěrinb­urg tvoří s Fenerbahçe Istanbul opravdovou trojici gigantů. „Na Final Four jsou jen silné týmy, samé skvělé hráčky. Když se podíváte na statistiky z letošní Euroligy, asi outsider jsme,“připomíná Vaughnová, že USK šel do play off ze třetího místa ve skupině a otočil sérii proti dalšímu ruskému molochu z Orenburgu.

Prvními sokyněmi budou v semifinále hráčky Kursku. „Těžký soupeř,“uznává Američanka s českým občanstvím. „Musíme být silné na doskoku, hrát soudržně a vyvíjet na ně dostatečný tlak.“

Ona sama má mít jednu z klíčových rolí. Trenérka Natália Hejková o ní po titulové jízdě z roku 2015 říkala: „Je to zlatá hráčka. Svůj nejlepší basketbal předvede v těch nejdůležit­ějších chvílích.“

Další podobná přichází. Co bude pak, ještě Vaughnová říkat nechce: „Budoucnost plánuju rok od roku. Takže jasno bude zase po konci sezony.“

Zato už nyní má jasno v tom, že pro svůj druhý domov moc chce i druhý euroligový triumf.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia