Lidové noviny

Rozhozený Dortmund se trápil

Fotbalisté Borussie den po bombovém útoku na klubový autobus v Lize mistrů podlehli Monaku 2:3

- JIŘÍ ČIHÁK

DORTMUND/PRAHA Po úterních událostech v Dortmundu výkonný ředitel Borussie Hans-Joachim Watzke vyzýval: „Nehrajeme jen za sebe, hrajeme za všechny.“Úterní výbuch u autobusu ale fotbalisty zřejmě poznamenal. V odloženém čtvrtfinál­e Ligy mistrů zejména v prvním poločase nebyli ve své kůži, po zlepšeném výkonu po přestávce nakonec podlehli Monaku 2:3.

„Je jedno, jestli hrajeme za fanoušky Borussie, Schalke, nebo Bayernu. Chceme ukázat, že terorismus a nenávist nikdy nebudou určovat naše činy. A samozřejmě – hrajeme za Marka Bartru,“vzpomněl ředitel Watzke na obránce, kterému výbuch poranil ruku.

Trenér Thomas Tuchel v televizním rozhovoru uvedl, že nechal na hráčích rozhodnutí, zda chtějí nastoupit. Nikdo to neodmítl. „Všichni jsme v šoku a myslíme na Marca. Doufáme, že bude zase brzy v pořádku,“řekl kapitán Marcel Schmelzer.

Na rozcvičová­ní pak domácí nastoupili v tričkách se španělským přáním: „Hodně sil. Jsme s tebou“a s Bartrovou fotografií. „Hrát dnes fotbal, to chtělo hodně odvahy,“řekl trenér po porážce.

Bartra defenzivě Borussie v zápase, který se hrál v Signal Iduna Parku od 18.45, rozhodně chyběl. Dortmund byl rozhozený, přepnout po den starých událostech myšlenky zpátky na fotbal bylo pro jeho hráče těžší, než možná sami mysleli.

Proti Monaku tahali od začátku za kratší konec provazu. Po faulu na Mbappého hosté kopali penaltu, jenže Fabinho z jedenácti metrů ani netrefil bránu. Pokutový kop nedal poprvé v kariéře!

Dortmund však brzké varování neprobudil­o. Do jeho těžkopádné obrany útočili lehkonozí hosté, kteří po necelých dvaceti minutách vedli. Lemarův střílený centr usměrnil za Bürkiho Kylian Mbappé. Možná metrový ofsajd hostujícíh­o útočníka rozhodčí nepostřehl­i.

Dortmund během první pětačtyřic­etiminutov­ky nevystřeli­l na bránu, v největší šanci byl Kagawa, ale v pádu mezi tři tyče nezamířil. Nepovedený první poločas domácím ještě víc zhořkl deset minut před pauzou. Raggiho centr totiž hlavou srazil do vlastní sítě obránce Sven Bender.

„Co s tím?“kladl si trenér Thomas Tuchel složitou otázku. Ještě v kabině vymyslel dvojí střídání a Pulisic se Sahinem hru Borussie pomohli rozhýbat. A najednou se bránilo Monako.

Zasloužený gól za zvýšenou aktivitu dali domácí po dvanácti minutách druhého dějství. Auba- meyang patičkou nahrál Kagawovi, který sám před brankářem ještě přihrál na Ousmana Dembélého. Devatenáct­iletý hráč nemohl prázdnou bránu minout.

Fotbalisté Borussie ve druhém poločase útočili proti pověstné „žluté zdi“, jak se přezdívá slavné jižní tribuně. K vyrovnání je ale nedotlačil­a.

Po dvaceti minutách v tuhé defenzivě znovu začali hrát hosté. Falcao ještě samostatný únik nepotresta­l a po kličce brankáři přestřelil. Jeho učeň, mladičký Mbappé, už velkou šancí nepohrdl.

Vystihl pomalou zpětnou přihrávku nešťastník­a Bendera a tváří v tvář Bürkimu ukázal klid, který ho zdobí v zakončení.

Dortmund přesto v odvetě bez šancí nebude. V závěru ještě vlétl do obrany Monaka domácí Kagawa a podruhé snížil hostující náskok. 2:3! Odveta se hraje ve Francii za týden.

 ?? Dortmundsk­ý střelec Aubameyang se neprosadil. FOTO REUTERS ?? Trápení.
Dortmundsk­ý střelec Aubameyang se neprosadil. FOTO REUTERS Trápení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia