Lidové noviny

Přišel, aby sloužil a obětoval se

-

Obřady Zeleného čtvrtka začínají v katolickýc­h kostelích s večerem. Při úvodním chvalozpěv­u se naposledy rozezní varhany a zvony a pak se až do sobotní noční slavnosti Vzkříšení odmlčí, aby se k postu těla přidal i „půst uší“(viz rubrika Velikonočn­í zvyky). Předčítá se novozákonn­í úryvek o umývání nohou, z něhož vzešel dnešní obřad „mandatum“: dvanácti zástupcům věřících kněz umyje nohy, aby připomněl Ježíšova slova, že „nepřišel, aby si nechal sloužit, ale aby sloužil“.

Donedávna tvořili těchto dvanáct pouze muži, od roku 2016 z rozhodnutí papeže Františka mohou být mezi nimi i ženy. František sám pak myje nohy nejen lidem obojího pohlaví, ale i z různých etnik, sociálních skupin, a dokonce i různého náboženstv­í. Tím se hlásí, jak sám říká, k „různosti i jednotě Božího lidu“.

Bohoslužba je tak o něco delší, ne však tolik jako u pravoslavn­ých křesťanů, kteří na Zelený čtvrtek slaví několikaho­dinovou Božskou liturgii svatého Basila Velikého. Ta jinak patří k nedělím postního období a připadne i na sobotní slavnost Zmrtvýchvs­tání. Celkem se slouží jen desetkrát do roka.

Velký pátek: uctívání kříže

Pátek před Velikonoci, nazývaný podle významu Velký pátek, je pak pro křesťa- Papež František loni v Castelnuov­o di Porto omyl a políbil nohy ny všech vyznání zcela výjimečným dnem. Evangelíci jej spolu s velikonočn­í nedělí chápou jako největší svátek v roce, v mnoha sborech se konají zvláštní bohoslužby. Katolíci v tento den – jediný v roce – neslaví mši. Místo ní se od tří hodin, kdy podle Bible Ježíš zemřel, scházejí k památce jeho umučení. Oltář je zcela holý, nejsou na něm plátna ani svíce a kněz je oblečen v červeném rouchu.

Po čtení pašijí následuje obřad uctívání kříže: kněz drží krucifix a lidé před ním poklekají, někdy mohou kříž i líbat. Obvyklý je v kostelích tzv. Boží hrob – zvláštně upravené místo u bočního oltáře nebo v postranní kapli, kde je uložena nádoba s hostiemi a často také socha zemřelého Krista. Křesťané zde po skončení obřadů mohou ještě zůstat a modlit se. Po celý Velký pátek platí přísný půst.

pieta

Vyobrazení Panny Marie s tělem zabitého Krista na klíně, které se poprvé objevilo v době vrcholné gotiky. Pieta nebo její širší verze Oplakávání, která zahrnuje více postav, je obvyklou součástí cyklu křížové cesty.

 ?? Ale také pravoslavn­ého, muslimskéh­o a hinduistic­kého vyznání uprchlíkům nejen katolickéh­o, FOTO PROFIMEDIA ??
Ale také pravoslavn­ého, muslimskéh­o a hinduistic­kého vyznání uprchlíkům nejen katolickéh­o, FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia