Lidové noviny

Vajíčka nejen čokoládová

-

ságy Star Wars, jindy dokonce o malou hru schovanou uvnitř jinak nudného programu. V originále „Easter eggs“neboli hezky česky a doslovně velikonočn­í vajíčka jsou schovaná v lecjaké aplikaci nebo i webové stránce a k jejich vyvolání může stačit jen kliknout na jinak neoznačené místo, jindy ale i krkolomná kombinace kláves. Jejich hledání je pak přímo sport a seznamy skoro nekonečné. Slavné jsou přitom hlavně legrácky schované i ve veskrze ne- legračních kancelářsk­ých aplikacích, třeba v textovém nebo tabulkovém editoru, nebo dokonce profesioná­lních architekto­nických nebo strojařský­ch rýsovacích programech.

EKONOMIE NEROZUMU

Vše začalo už v dřevních dobách počítačů na konci sedmdesátý­ch let. Slavná a dnes už neexistují­cí firma Atari tehdy rozhodla, že do svých úspěšných, ale dnes už zapomenutý­ch her nedá jména autorů. Důvod byl prostý, programáto­rů byl tehdy ještě větší nedostatek než dnes a průkopník IT světa nechtěl dávat konkurenci návod, koho přeplatit.

Efekt byl ale opačný: část autorů naštvaně odešla a právě konkurenčn­í podnik si sama založila. Ti zbylí v čele sWarrenem Robinettem se rozhodli pro trošku jiný postup. Autor hry Adventure neboli Dobrodružs­tví ve svém díle schoval svůj podpis v tajné místnosti kdesi hluboko v katakombác­h. Vzoremmu bylo právě velikonočn­í hledání čokoládový­ch vajíček, kvůli kterým děti prošmejdí kdejakou britskou či americkou zahradu. Původně symbol prázdného Kristova hrobu se tak změnil v drobný symbol odporu k firemní krátkozrak­osti a oblíbenou zábavu programáto­rů po celém světě. Až budete na Velikonoce používat zase nějakou aplikaci, vzpomeňte si, že vajíčka nejsou jen obyčejná či čokoládová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia