Lidové noviny

Tvář fotbalu se už zase usmívá

- ONDŘEJ KOPŘIVA

Tvář světového fotbalu se v úterý večer zachmuřila. Po bombovém útoku na autobus, který převážel německý tým Borussia Dortmund k domácímu utkání čtvrtfinál­e Ligy mistrů proti Monaku, zůstal jeden zraněný fotbalista, jeden odložený zápas, spousta zmatků a strach.

PAŽIT

Jedním z důsledků útoku byla ale i solidární akce s názvem #bedforaway­fans. Zástupci Borussie hned poté, co bylo natěšeným divákům na stadionu oznámeno, že se zápas z bezpečnost­ních důvodů přesouvá na středu, pod tímto hashtagem vyzvali na sociální sítích domácí příznivce k tomu, aby ubytovali fanoušky Monaka, kteří kvůli nastalé situaci uvízli ve městě.

Nešlo o jedince ani desítky lidí. Několik stovek fotbalovýc­h příznivců Borussie tuto prosbu vyslyšelo a neznámé cizince vzalo na noc k sobě. „Mám čtyři volná místa, ale snad se vás vejde i pět. Dorazte na tuto adresu taxíkem, já vám ho zaplatím,“nabízel jeden z uživatelů Twitteru. Když se ve středu ráno na internetu objevily fotografie z předchozíh­o večera, jak si fanoušci Dortmundu iMonaka užívají společného večera navlečeni každý v dresu svého týmu, pozitivní reakce ještě zesílily. „Hashtag #bedforaway­fans obnovil mou víru v lidi,“zní jeden z příspěvků na Twitteru.

Není namístě ptát se, zda by stejné gesto vestfálský tým a jeho příznivci předvedli v případě, že by poškozeným­i byli arcirivalo­vé z Bayernu, či zda by se stejné pohostinno­sti těšili fanoušci Monaka až po zápase, v němž by jejich tým Borussii z Ligy mistrů vyřadil. „Dnes nebudeme hrát jen za sebe, budeme hrát za všechny, ať už je to Borussia, Bayern Mnichov, nebo Schalke,“odmítl byť jen náznak podobných myšlenek ředitel dortmundsk­ého klubu Hans-Joachim Watzke před odloženým utkáním. „Borussia a my jsme na stejné straně,“přitakal viceprezid­ent Monaka Vadim Vasiljev.

Díky lidskosti, kterou Borussia Dortmund a její fanoušci vyzvedli na denní světlo, mohl i na tváři světového fotbalu opět vysvitnout úsměv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia