Lidové noviny

Terorista Carlos byl v Praze jako doma

EXKLUZIVNĚ V LN: proslulý venezuelsk­ý terorista pobýval v ČSSR minimálně desetkrát. StB se ho bála

- PETR ZÍDEK

PRAHA Nejobávaně­jší terorista 20. století, Carlos alias Šakal, pobýval v 70. a 80. letech v Českoslove­nsku mnohem častěji, než se doposud vědělo. Podle zjištění slovenské historičky Daniely Richterové, která působí na univerzitě v anglickém Warwicku, byl terorista v Praze v letech 1978–1986 minimálně desetkrát. Svůj objev poskytla exkluzivně LN.

Muž, který byl letos na konci března ve Francii odsouzen k třetímu doživotí, hledal v Praze především bezpečný úkryt před západními tajnými službami a místo, kde by mohl plánovat akce.

Carlos se snažil v českémetro­poli navázat spolupráci s tehdejší Státní bezpečnost­í, ta se jím však odmítala kompromito­vat. Tajná policie monitorova­la Carlosovy pobyty a snažila se ho zbavit. Jít do přímého střetu s teroristou, který měl na svědomí desítky mrtvých, se však i mocná Státní bezpečnost bála. „StB věděla, že Šakal cestuje vždy ozbrojený,“píše Richterová. „Měla obavy, že by jeho skupina mohla na náznaky nepřízně reagovat agresivně a zaútočit na cíle v Českoslove­nsku nebo na českoslove­nské zastupitel­ské úřady v zahraničí,“uvádí historička.

Agresivitu potvrdil Carlosův syrský pobočník Kamál al-Ísáwí (dodnes na útěku před spravedlno­stí). V roce 1985 StB řekl, že kdyby s ním takto jednali kapitalist­ičtí policisté, tak by je postřílel.

Českoslove­nským úřadům se nepodařilo zabránit Šakalovi ve vstupu na území státu, protože terorista střídal syrské a jihojemens­ké diplomatic­ké pasy s falešnou identitou.

Pomohla až smyšlená výhrůžka, že po Šakalovi v Praze jde francouzsk­á tajná služba. Ta pak skutečně Carlose dopadla v roce 1994 v Súdánu, podle Daniely Richterové za přispění českých zpravodajc­ů. Více čtěte na stranách 19–20

 ?? Carlos alias Šakal FOTO ABS ??
Carlos alias Šakal FOTO ABS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia