Lidové noviny

Kubánci už dál nechtějí kuřata

-

potřebu a chuť nahradit americký i jiný dovoz vlastními silami. Nejde jen o kuřata, dováží se i pšenice či kukuřice. Chybí téměř všechno, od mléka až po stavební materiály. Tím se otevírají možnosti, které se tu naskýtají byznysu. Příliš ale neubývá velkých překážek.

Kubánci nechtějí nadále importovat jednotlivo­sti, ale vybudovat si domácí hospodářst­ví, včetně třeba toho, že by neradi dováželi chytré telefony. Protože po nich místní touží, hledá vláda způsob, jak vyrábět vlastní, včetně softwaru a aplikací. Nejen k tomuto investiční­mu záměru nutně potřebuje zahraniční partnery, protože se jí dramaticky nedostává volných peněz a zkušeností. Zjednoduše­ně řečeno, Kubánci už nechtějí vozit vejce amaso, ale postavit kompletní závod od líhní až po jatka.

„Kuba je už dnes trh, kam exportujem­e obilí, sušené mléko, chmel, slad, základní zemědělské komodity, ale je pořád prostor pro potraviny a hlavně, s ohledem na strategii kubánské vlády, pro dodávky strojů a technologi­í. Aby kubánské zemědělstv­í směřovalo k větší soběstačno­sti, než je tomu dnes,“popisuje ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU). Potravinov­á soběstačno­st země je mizerná, dováží se až osmdesát procent toho, co je potřeba.

Zájem o české traktory

Kvůli potenciálu se Jurečka také koncem března na ostrov vypravil s dosud největší polistopad­ovou podnikatel­skou delegací. Vládní airbus odlétal zaplněný a jeho kapacita dosahuje sedmi desítek míst. „Říkat, kteří podni- katelé už navázali dohody, je předčasné, ale mnoho z nich indikovalo, že mají z kubánské strany zájem o svoje produkty. Třeba firma Kornfeil, která dodává pekařské pece, zaznamenal­a výraznou poptávku,“dodává ministr. Tradičně poptávané jsou české traktory, které si vydobyly oblibu, protože na rozdíl od těch čínských zvládají práci i v terénu specifický­ch kubánských rýžových polí.

Pro představu, co to znamená, obstarat si na Kubě traktor: kousek za Havanou v Rancho Boyeros se nachází jedno zemědělské družstvo, v němž si obstarává živobytí i Juan Rodriguez. Ročně si vydělá 40 tisíc kubánských pesos, což odpovídá stejné částce v českých korunách. Traktor stojí 20 tisíc pesos, a to je ještě hluboce pod původní pořizovací cenou.

 ?? A kuřata jsou hlavním masem. Krávy jsou vzácné a na mléko, ty se nejedí. ?? Vepřové
A kuřata jsou hlavním masem. Krávy jsou vzácné a na mléko, ty se nejedí. Vepřové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia