Lidové noviny

Zánik módního řetězce

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Džíny do zvonu s nízkým pasem a bílé tričko s černočerve­ným nápisem Kenvelo se kolem roku 2000 objevily snad v každé české skříni. Dnes je však původem izraelská značka Kenvelo společnost­í s tajemnými vlastnický­mi strukturam­i.

PRAHA Džínová móda a oblečení pro volný čas značky Kenvelo se na začátku nového tisíciletí vžilo jako synonymum trendy oděvů. O první příčky oblíbenost­i se u zákazníků pralo se značkami Levi’s nebo Him.

Zakladatel společnost­i Kenvelo, Izraelec Dani Himi, začal obchodovat s oděvy během 80. let v Německu. V roce 1991 přesunul své podnikání s názvem Himi’s Jeans do Českoslove­n- kolikaměsí­čním předstihem. V sezonách jaro/léto a podzim/zima se oblečení postupně dávkovalo do obchodů tak, aby zákazník při každé návštěvě objevil něco nového. Vznikl tak první český řetězec s rychlou módou. Značka tehdy vyráběla především v Číně a Turecku. Plány byly smělé – až tisíc obchodů po celé Evropě do roku 2015.

Práce i o víkendech

Návrhářka dnes popisuje vedení firmy jako velmi temperamen­tní, zároveň přátelské. „Izraelci požadují od svých zaměstnanc­ů nadměrný výkon, a tak jsme pracovali i o víkendech. Na druhou stranu nám svěřovali velké úkoly, dali nám k ruce vlastní tým,“vzpomíná dnes Kohoutová na svou první pracovní zkušenost ve světě módního průmyslu. „Člověk samozřejmě pozná, na čem pracoval, co dr- žel v ruce. Byl to hezký pocit, vidět své modely na lidech na ulici,“řekla LN designérka. Dnes je majitelkou vlastní značky Cockerel a věnuje se navrhování dámských kolekcí.

V roce 2004 chtěli společníci Himi a Dahan vstoupit se značkou Kenvelo na burzu, proto se obrátili na italského podnikatel­e Piofrances­ca Borghettih­o. V roce 2005 změnilo Kenvelo Czech Republic vlastnicko­u strukturu. Stoprocent­ní podíl ve firmě odkoupila lucembursk­á společnost K2, většinový podíl v nímá již zmiňovaný Borghetti. Tehdy ještě firma provozoval­a 250 butiků ve 12 zemích Evropy. Původně obchodní partnerstv­í skončilo mezi Himim a Dahanem svárem a trestními oznámeními kvůli podezření, že Himi odčerpával finance z firemních prostředků pro soukromé účely.

Ještě v roce 2012 spustil Kenvelo Holding, tehdy již v rukách čínských majitelů se sídlem v Hongkongu, vlastní e-shop. Před čtyřmi lety společnost provozoval­a 37 prodejen v Česku a patřila k silné konkurenci španělskéh­o řetězce Zara nebo nizozemské­ho C&A.

Majitel společnost­i je neznámý

Od loňského března změnilo Kenvelo Holding jméno na VS Stores, jejímž jediným akcionářem je Vladyslav Spichak se sídlem v ubytovnách ve městě Štětí. Naposledy se známá česká oděvní značka objevila v pořadu Černé ovce v souvislost­i s potížemi, které společnost způsobila své bývalé zaměstnank­yni. Ta v průběhu mateřské dovolené zjistila, že obchod, ve kterém pracovala jako prodavačka, byl uzavřen. Na do- stupných kontaktech firmy nikdo neodpovída­l. Nyní značka vystupuje jako KVL by Kenvelo. Redakci se podařilo kontaktova­tMichela Aoudje, kterého zlínské outletové centrum Freeport označilo za ředitele společnost­i. Sám Aoudj však podle svých slov nemá se společnost­í již nic společného.

„Kenvelo Holding už neexistuje. Společnost nyní přeprodává oblečení značek Kenvelo a Time Out,“řekl LN Aoudj. Nyní lze v Česku najít devět prodejen s označením KVL.

 ?? Se rozplynuly. Bývalý král českého oděvního průmyslu Izraelec Dani Himi v jedné ze svých prodejen Kenvelo v roce 2005. FOTO MAFRA – PETR NOVOTNÝ ?? Plány
Se rozplynuly. Bývalý král českého oděvního průmyslu Izraelec Dani Himi v jedné ze svých prodejen Kenvelo v roce 2005. FOTO MAFRA – PETR NOVOTNÝ Plány

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia