Lidové noviny

Dejte vejce robomalova­ný

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Dokonale nazdobené velikonočn­í vajíčko bylo po generace vizitkou dívek a žen. Dnes už si s tím dává práci málokdo a kraslice jsou k vidění spíš na dekoračníc­h fotografií­ch v letácích obchodních řetězců. Pomalu se vytrácejíc­í tradici by přitom trochu paradoxně mohli zachránit „ničitelé starých pořádků“– roboti.

Jeden takový se nazývá Eggbot a vejde se na stůl vedle počítače. K tomu jej uživatel připojí, vloží do držáku vejce a zdobení může začít. První verzi tohoto robota vyvinul Bruce Shapiro už v roce 1990. Dnes prodává mnohem dokonalejš­í verze, které lze navíc ještě dovybavit různými vychytávka­mi. Eggbot tak umí zdobit vejce v podstatě jakýmkoliv způsobem – fixou, štětcem, voskem a podobně. ního, což sice trvalo déle než vybalení Eggbota z krabice, ale vyšlo vyšlo to výrazně levněji.

„Eggbot nenabízel žádnou zábavu při stavění. Tedy napětí, jestli to vlastně nakonec bude fungovat. U takovýchto věcí totiž platí, že cesta je cíl,“popisuje na svém blogu Mikláš. Zároveň zde i popisuje, co je ke stavbě vlastního velikonočn­ího pomocníka potřeba, jak celý proces zhruba probíhá i kde sehnat potřebné díly a kde stáhnout kreslicí software.

Kdo není technicky tolik zručný, neumí s pilou anebo není dostatečně trpělivý na několik „zaměřovací­ch“pokusů končících buď rozkřáplým vejcem, nebo úplnou čmáranicí, má ještě další možnost. Tou je společnost JK Brickworks, která se zabývá stavbou realistick­ých modelů i funkčních nástrojů z lega. Na svém webu má přitom zdarma ke stažení kompletní návod, jak postavit robota na zdobení vajec právě z celosvětov­ě nejslavněj­ší stavebnice.

 ?? Eggbot umí zdobit vejce fixou, štětcem či voskem FOTO ARCHIV ?? Velikonočn­í pomocník
Eggbot umí zdobit vejce fixou, štětcem či voskem FOTO ARCHIV Velikonočn­í pomocník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia