Lidové noviny

Býk z Wall Street jde do boje s nebojácnou dívkou

- PAVLÍNA PROCHÁZKOV­Á

NEW YORK / PRAHA Spojené státy zažívají neobvyklý spor umělců. Autor slavné sochy útočícího býka umístěné v parku Bowling Green poblíž Wall Street Arturo Di Modica totiž hrozí žalobou na tým stojící za sochou nebojácné dívky, která se nachází naproti býkovi od března tohoto roku. Před útočícího bronzového býka ji jako komentář nedostateč­ného zastoupení žen ve vysokých pracovních pozicích nejen na Wall Street umístila investiční skupina State Street Global Advisors.

Za téměř třicet let se Di Modicův býk stal ikonickou součástí Manhattanu a oblíbenou turisticko­u zastávkou. V březnu 2017 se však bronzovému obrovi dostalo pozornosti zejména kvůli soše drobné dívenky, která před ním stojí s rukama v pase a zpříma mu hledí do tváře. Říká se jí „nebojácná dívka“.

Sochu před býka State Street nechala umístit v předvečer Dne žen umělkyně Kristen Visbalová. Původně měla před býkem svůj tichý protest ukončit po několika týdnech, veřejnost však okouzlila natolik, že se její pobyt prodloužil nejméně do února 2018. „Ta dívka je jako samostatná socha v pořádku,“řekl Di Modica serveru Boston Globe, který si už najal tým právníků. „Ale postavit ji před mého býka, to (význam – pozn. red.) býka mění.“

Dnes šestasedmd­esátiletý Di Modica býka před budovu newyorské burzy instaloval uprostřed noci v prosinci roku 1989. Od té doby se jeho umístění mírně změnilo, stále má prý ale sloužit jako symbol síly a prosperity amerického lidu a přinášet pozitivní poselství, což podle Di Modici a jeho zástupců ve sporu v momentu, kdy býk stojí tváří v tvář nebojácné dívce, přestává platit. „Vzali si toho býka a udělali si z něj vlastní umělecké dílo – a to nemůžou,“vzkázal jeho právník tento týden na tiskové konferenci.

Zatím se mu ale nedostává kladných reakcí. „Muži, kteří nemají rádi, když ženy zabírají prostor, jsou přesně tím důvodem, proč ne- bojácnou dívku potřebujem­e,“napsal de Blaiso na Twitteru. Dodal, že stejně tak by nepřemísti­li sochu býka jen proto, že někoho uráží. De Blaiso se alespoň zatím staví na stranu autorů sochy dívky, která neučaroval­a jen turistům, ale také sociálním sítím.

Nebojácná dívka a útočící býk přitom sdílejí víc než jen prostor v manhattans­kém parku Bowling Green. I sám býk dříve čekal na to, zda mu město oficiálně povolí zůstat, když ho Di Modica uprostřed noci instaloval uprostřed Wall Street jako volání po jednotě, které následoval­o po černém pondělí v roce 1987, kdy se propadly světové akciové trhy. Teď jejich společný osud není ještě zcela jasný, minimálně ale posouvá konverzaci jak o moderním feminismu, tak o samotném umění ve veřejném prostoru.

 ?? Se dostalo pozornosti kvůli soše drobné dívenky, která před ním stojí s rukama v pase a zpříma mu hledí do tváře FOTO AP ?? Bronzovému obrovi
Se dostalo pozornosti kvůli soše drobné dívenky, která před ním stojí s rukama v pase a zpříma mu hledí do tváře FOTO AP Bronzovému obrovi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia