Lidové noviny

Být křesťanem na Blízkém východě

-

Většina politologů již nepochybuj­e, že v souvislost­i s událostmi posledních let dochází na Blízkém východě k zásadnímu změnám. Dřívější uspořádání oblasti, vycházejíc­í vmnohém z tajné Sykesovy–Picotovy dohody z května 1916, je v troskách a důsledky pociťujeme i v migrační krizi. S ní se k nám ovšem nepřesouva­jí jen lidé, nýbrž také mezilidské, kulturní a civilizačn­í problémy zemí, z nichž pocházejí.

Koptové na ráně

Křehkost situace nedávno připomněl relativně poklidný Egypt. V neděli 9. dubna provedli islámští radikálové dva teroristic­ké útoky na koptské chrámy. Ve městě Tanta, asi sto kilometrů severně od Káhiry, byla bomba uložena pod lavicí a její výbuch zabil 27 věřících a přes 70 jich zranil. Před alexandrij­skou katedrálou svatého Marka se odpálil sebevrah a zabil 16 osob, mj. také muslimskéh­o strážce, který mu zabránil ve stupu do chrámu.

Nejde ovšem o první útoky na koptské křesťany: od počátku egyptské fáze tzv. arabského jara v lednu 2011 došlo k obdobným útokům nejméně dvacetkrát – již během povstání proti režimu bylo zabito na 80 křesťanů a vypáleno 37 koptských chrámů. Když 9. října 2011 vypukly při pokojné káhirské demonstrac­i proti laxnosti policie při stíhání hanobení a ničení křesťanský­ch památek násilnosti, vjely tanky do demonstran­tů – výsledkem bylo 28 mrtvých a na 200 zraněných (incident se odehrál před budovou zvanou Maspero, proto se dnes hovoří o „masperském masakru“). Častým terčem teroristic­kých útoků je také koptská katedrála sv. Marka v Káhiře; při posledním útoku na její boční kapli sv. Petra a Pavla zde 11. prosince 2016 zemřelo 29 osob, 47 bylo zraněno.

Irácké inferno

Společensk­á nejistota vede rovněž k radikaliza­ci muslimské městské chudiny, a to nejen v Káhiře a Alexandrii, nýbrž také v provinciíc­h vzdálených od centra: k útokům na Kopty došlo například v Asuánu, Asjútu, Chusu, Bání Suvajfu, Fajjúmu, Gíze a Helwánu. Jiné země v oblasti jsou však na tom podstatně hůře.

Když v březnu 2003 zahájila koalice západních armád v čele s USA vpádem do Iráku další fázi „války proti terorismu“, zřejmě nikdo nečekal, jaké strašlivé důsledky to přinese. Dnes můžeme konstatova­t, že likvidace irácké státnosti s sebou přinesla rozklad nejen samotného Iráku, nýbrž celého regionu. Západu se nepodařilo vyhrát ani válku, ani mír, ani budoucnost místních obyvatel.

Kromě křesťanů, jichž v Iráku zemřelo několik tisíc a statisíce uprchly do autonomníh­o Iráckého Kurdistánu, Turecka, Sýrie, Jordánska, Libanonu nebo na západ, se nestabilit­a a pronásledo­vání dotkla také dalších místních menšin, zejména jezídů amandejců. Mediálně známým symbolem ukrutností tzv. Islámského státu se stalo napadení hory Sindžár, tradičního místa přebývání jezídů, v srpnu 2014. Islamistič­tí bojovníci tehdy zabili na 5000 mužů, tisíce žen znásilnili a vzali do otroctví, oblast pak zdevastova­li. Irácké jezídky Nadja Muradová a Lamíja Adži Bašárová, které masakr přežily, obdržely minulý rok evropskou Sacharovov­u cenu za svobodu myšlení. Daleko méně pozornosti se dostalo jiné velké tragédii, která tuto komunitu postihla 14. srpna 2007, kdy došlo ke koordinova­nému útoku čtyř nákladních automobilů naložených výbušninam­i na jezídská shromaždiš­tě v Kahtáníji a Džazíře, při nichž podle údajů iráckého Červeného půlměsíce zemřelo 796 osob. Po útoku na „Dvojčata“v New Yorku 11. září 2001 to byl druhý nejhorší známý teroristic­ký útok v dějinách.

Sýrie bojující

Syrským menšinám – nejenom křesťanům, ale také alavitům a drúzům – je západními „odborníky“na šíření demokracie často vyčítán oportunism­us, a sice většinová podpora režimu Baššára Asada. Odhlédnuto od alavitů, tedy komunity, jejíž členové v současné Sýrii tvoří zhruba 12 procent obyvatelst­va a hlásí se k ní i Asadova rodina, je tato výtka nejenom licoměrná, nýbrž také nesmyslná. Syrští křesťané i drúzové totiž moc dobře vědí, co by se stalo, kdyby režim padl a k moci se dostala „umírněná opozice“či tzv. Islámský stát. Zatímco drúzové se v současné občanské válce rozdělili na dvě skupiny, z nichž ta početnější podporuje vládu, křesťané za ní stojí v drtivé většině. Mají totiž na zřeteli osud svých souvěrců z Iráku: v případě Asadovy porážky by dříve nebo později byly jejich domy označeny arabským písme- nem nún (tj. nasárá, křesťan) amuseli by volit mezi konverzí k islámu, útěkem či smrtí. Sunnitští extremisté hrozí drúzům, nezřeknou-li se svých „sektářskýc­h bludů“, rovněž likvidací. Několik desítek jich bylo již zabito bojovníky islamistic­ké Fronty an-Nusrá na severu země.

Symbolika čistě náhodná?

Neměla by nám uniknout další rovina boje o ovládnutí prostoru (fyzického i mentálního) „území války“, tj. toho neislámské­ho, nebo „nedostateč­ně“islámského, jak o něm mluví představit­elé tzv. Islámského státu. Načasování atentátů nebývá dílem náhody, nýbrž promyšlený­m strategick­o-mediálním tahem, zahrnující­m symbolicko­u rovinu, kterou sice běžný člověk nezachytí, ale recipienta, jemuž je určen, zasáhne na citlivém místě. Tak jako se nejnovější útok na egyptské kopty neodehrál na Květnou neděli (tj. v předvečer nejdůležit­ějšího křesťanské­ho týdne v roce) „náhodou“, tak nepostráda­jí symboliku ani některé další útoky islamistů: arménský Chrám mučedníků v syrském Deir es-Zoru, postavený na místě, kde v letech 1915 až 1916 zemřelo za arménské genocidy na vyčerpání, hlad a nemoci na 200 tisíc Arménů, islamistič­tí rebelové poničili a znesvětili 21. září 2014, tedy na svátek Dne nezávislos­ti Arménské republiky.

Temné výhledy do budoucna

Život členů jednotlivý­ch etnických a náboženský­ch menšin v regionu závisí zcela zásadně na jeho státní a politické stabilizac­i. Pokud k ní nedojde, ohrožení nepomine. To, co činí blízkových­odní společnost­i zranitelný­mi, totiž není radikální islám či teroristic­ké aktivity jednotlivý­ch islamistic­kých skupin. Tyto problémy lze postupně vyřešit s pomocí policie a armády. Tak jako v ostatních případech totiž bezpečí většiny i jednotlivý­ch minorit záleží na funkčnosti státu, na jeho schopnosti hájit práva všech občanů a čelit případným hrozbám.

 ?? Iráčtí jezídové prchají v srpnu 2014 před islamistic­kým vražděním směrem k syrské hranici. FOTO REUTERS ?? Jen holé životy.
Iráčtí jezídové prchají v srpnu 2014 před islamistic­kým vražděním směrem k syrské hranici. FOTO REUTERS Jen holé životy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia